Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Tuesday, 30 January 2018

A quick guide to home loan

Ummul Azkee









A quick guide to home loan






So you are ready to buy your first home for yourself. You did your research and finally decided to
purchase a unit of HDB in Tampines, for example. What is the first thing you should do? Hunt for
the best housing loan packages, of course. The guide below would serve as a guidance for potential
home buyers for their HDB when they are shopping for their housing loans to finance their HDB
acquisition.

For starters, one of the most challenging tasks when shopping for a home loan is to choose between
a fixed rate loan or a floating rate loan. Is fixed rate always better than floating rate, or vice versa?
To answer this question, you have to form your opinion about how rates will behave in the next 2
to 3 years while your loan is locked up, and how that impacts your overall cost. Below, we discuss
a few possible scenarios that you should consider and how to take advantage of each type of loans
in these situations. But before that, most potential HDB owners would be wondering, what are fixed
and floating rate loan? A fixed interest rate loan is a loan where the interest rate doesn't fluctuate
during the fixed rate period of the loan. This allows the borrower to accurately predict their future
payments. Variable rate loans, by contrast, are anchored to the prevailing discount rate. As for
floating rate loan, a floating interest rate, also known as a variable or adjustable rate, refers to any
type of debt instrument, such as a loan, bond, mortgage, or credit, that does not have a fixed rate of
interest over the life of the instrument. Both of the loans are means to a purpose, for potential buyers
to finance their HDB purchases but they work differently in some ways.

Fixed Rate Is Better in a Rising Interest Rate Environment
When the interest rate is rising, fixed-rate loans can give you up to 10% of cost savings by locking in
the current (low) interest rate. According to our analysis of 2000-2017 historical interest rates, you
could save as much as S$16,641 by choosing fixed rate if you took out a loan of S$400,000 in 2005,
when the market rates began to rise steeply. These estimates are based on interest rate of 0.50% plus
the benchmark 6-month SOR, a 3-year fixed-rate period. We also assumed that the rate continues
to rise to 5.00% until 2022, after which the rate stays constant. The result consistently held true for all
three time periods, as long as they represented a rising interest rate environment. For instance, you
would've save about S$10,169 in interest cost compared to floating rate if you took a fixed-rate
mortgage starting 2014, because interest rates have been steadily rising during 2014-2017.

Basically, fixed rate loans to fund your HDB purchase would only be beneficial during bad economic
outlook where the banks offering the loans are offering loans with higher and higher interest. Because
the interest rates are fixed, you won’t be affected by any future increase of the loan rates. However,
the downside of this would be that after a while, the economy would stabilize and interest rates start
to drop to lure more potential borrowers. Some might argue economic appreciation of the HDB in
Tampines, for example would be worth the extra paid for the interest.

Floating Rate is Better in a Flat-to-Declining Interest Rate Environment
In a flat-to-declining interest rate environment, you can save up to 8% of interest cost by choosing a
floating interest rate, according to the same analysis as above. We can find a prominent example in
year 2007, when the 6-month SOR peaked out at 3.52%. As the interest rate kept declining, the floating
rate adjusted each year to the lower market rate, but fixed-rate loans were locked in at these sky-high
rates. As a result, you could've saved about S$12,675 or 6% of total interest cost if you took out a floating
rate loan of S$400,000 in 2007, compared to its fixed-rate counterpart. It is also generally more advisable
to get a floating rate loan in a flat interest rate environment. This is because banks typically charge you
higher interest on fixed-rate loans in order to reflect the premium you are getting from knowing exactly
how much to pay each month.

Because the fixed-rate period typically lasts for 3 years, almost all of your interest cost savings happen
during that time. This means that if you took out a fixed-rate loan of S$400,000 in 2005, over 86%
(S$14,382 out of S$16,641) of the savings would come in during the first three years, while the remaining
14% happens over the remaining 27 years. This also represents about 38% of interest cost reduction
in the first three years. The ratios stay relatively constant regardless of which year the mortgage starts,
meaning that the majority of your net position is determined in the first three years, unless you choose
to refinance  your mortgage.

This essentially means that the bulk of your cost savings would be at the initial stages of the loan
financing the purchase of the HDB, providing there are no revisions to the loan interest rates during
the years. If the rates are revised due to economic reasons, it would be wise to look to refinance the
loan in order to prevent paying for a higher interest.

Low Interest Rate Also Helps You Pay Down More Debt 
Not only does low interest rate reduce your cost in the first three years. In fact, it can also help you
pay down relatively more principal each month, which in turn helps you pay less interest down the
road.Let's take a look at an example of how this would have worked in your favour in 2005, when the
interest rate was rising. If you took out a S$400,000 mortgage loan with fixed rate, over 50% of your
payment in the first 3 years would've been "principal repayment." This is beneficial for you because
principal repayment decreases your outstanding debt balance, which ultimately results in less interest
costs. However, if you took the same loan with floating rate, only about 30% of your payment in the
second and third years (2006 and 2007, respectively) would go to pay down your debt.

In the end, the choice is up to each individual buyer to decide which package that suits them most
when it comes to financing their HDB purchase. For those who are afraid of rising interests for the
housing loans, they should opt for the fixed rate packages offered by financial institution. And for
those buyers who are more willing to wet their feet in the market and take some risk, a floating rate
loan might suit their risk appetite. There’s no right or wrong in this matter, mainly the preferences of
each individual.





Monday, 29 January 2018

Planner terbaik 2018 | Planner dari One Syabab,planner terbaik pernah dimiliki.

Ummul Azkee

Planner 2018 | Planner terbaik untuk perancangan harian

       
    Azam baru, impian dan juga keinginan untuk menjadi manusia yang lebih baik dari tahun ke tahun sudah menjadi perkara paling biasa kita dengar apabila tahun baru tiba.
   Salah satu benda terpenting yang kita selalu cari apabila tahun baru tiba mestilah planner kan? Sepertimana orang lain, Ua pun tak terlepas dari memiliki planner setiap tahun. Planner ni seumpama semangat kita untuk terus usaha mencapai segala impian kita. Akan tetapi nak mencari planner yang menepati citarasa dan sesuai dengan rutin harian agar sukar bagi Ua, walaupun kini terdapat banyak lambakan planner di kedai-kedai buku.


    Berbeza pula dengan tahun 2018 ni, Ua rasa macam bernasib baik sebab terjumpa planner 2018 yang sangat menepati citarasa dan keperluan Ua. Planner 2018 ni Ua terjumpa secara tak sengaja di instagram bulan disember tahun lepas, bila ternampak ada rakan ig promote rasa berminat sangat dan terus beli. Ua rasa berbaloi sangat beli planner ni. Dengan harga yang memang sangat berpatutan,dan yang paling penting Ua tersangat berpuas hati dengan kandungan planner ni. Nak tengok kandungan planner ni bolehlah scroll down  ya..Sorry sangat terpanjang sangat pula bebelannya.πŸ˜‚πŸ˜‚


     Buat pengetahuan semua ada dua jenis planner yang berbeza dijual, satu untuk dewasa dan satu lagi untuk remaja. Ua beli kedua-kedua jenis. Dewasa untuk Ua, dan remaja untuk afrina dan adriana. Untuk entri kali ini Ua kongsikan kandungan Planner dewasa terlebih dahulu, entri akan datang Ua akan kongsikan pula kandungan Planner remaja, sebab kandungan planner yang berbeza, terlalu banyak yang hendak dikongsi isi kandungannya.


KEISTIMEWAAN PLANNER 2018 DARI ONE SYABAB SDN. BHD

1.KALENDAR BULANAN


  Seperti kebanyakkan planner, pasti ada kalendar tahunan kan tapi kandungan planner ini ada kalendar mengikut bulanan. Terdapat ruangan untuk kita catat tarikh penting seperti tarikh lahir, Anniversary, peristiwa penting seperti achievement kita pada tarikh tertentu dan juga boleh catat perkembangan anak-anak dari hari ke hari secara ringkas sebagai ingatan di kemudian hari.



2. WEEKLY PLAN


    Selain kalendar harian, terdapat juga mukasurat untuk perancangan minggu (weekly plan) di dalam planner ini. Weekly plan ini antara favourite page UA sebab dia ada goals untuk mingguan yang membolehkan kita fokus pada satu goals untuk setiap bulan.
   Dan terdapat ruangan untuk kita catat perkara penting sepanjang 4 minggu. Juga daily checklist perkara paling utama yang perlu lakukan.
   Ruangan memorize quran dan tadabbur quran antara ruangan yang paling menarik pada UA, kerana perancangan untuk mencapai redhaNya turut penting walau sesibuk mana pun kita dengan urusan dunia. Perkara ni yang Ua terkadang lupa dan terlepas pandang, jadi apabila hari-hari kita ternampak akan menarik kita untuk jadikan ia sebahagian dari rutin dalam hidup kita.



3. MUTABBAH AMAL DAN WAKTU SOLAT 


         Ruangan Mutabbah Amal ini juga antara satu tarikan buat Ua untuk beli Planner ini, dan buat Ua sedar sebesar mana pun goals Ua untuk hal dunia, goals yang paling utama iaitu akhirat juga perlu diusahakan. Alhamdulilah, sepanjang bulan januari ini, Ua usaha untuk praktikkan senarai yang terdapat dalam page ini. Dan ia menjadi ingatan Ua apabila terlupa. Dan senarai waktu solat mengikut tarikh juga memudahkan Ua untuk mengetahui waktu solat setiap waktu pada setiap hari.




4. RUANGAN UNTUK CATATAN PERBELANJAAN DAN SIMPANAN


         Terdapat juga ruangan untuk kita catat segala perbelanjaan yang Ua rasa berguna untuk kita mengetahui keluar masuk duit kita setiap bulan. Juga ada Finance tracker bagi setiap minggu untuk kita melihat kembali income, perbelanjaan dan simpanan kita pada setiap minggu. UA rasa ini tersangat penting kerana membolehkan kita untuk merancang kewangan kita dengan lebih baik.




5. MONTH REVIEW


      Terlalu banyak keistimewaan planner ni,sehinggakan ada month review untuk kita catat pencapaian kita setiap minggu dan juga sebagai satu cara untuk kita muhasabah diri tentang setiap perkara yang berlaku di setiap bulan juga merenung kembali kelebihan, kebaikan dan juga kelemahan dan keburukan yang kita buat dan membuat catatan jujur di ruangan ini. Satu cara yang sangat baik bagi Ua untuk terus memperbaiki diri.





6. PERANCANGAN DI BULAN RAMADHAN


    Dengan adanya ruangan Ramadhan zone ni buat Ua terfikir betapa pentingnya perancangan awal dalam sesuatu tindakan.
Terlalu teliti dan rapi planner ni disusun bagi menjadi pemiliknya menjadi manusia yang lebih baik dari bulan ke bulan. insyallah moga ruangan ini jadi pembakar semangat untuk Ua lakukan aktiviti di bulab ramadhan nanti.



7. Quotes

       Ciri utama yang Ua terlalu Ua suka pada Planner ni adalah ia mempunyai quotes yang berselerakkan dari awal mukasurat sehingga ke penghujungnya.Ua sangat suka baca quotes yang memberikan semangat jadi, dengan ada nya quotes di dalam planner ni, Juga kata-kata hikmah tentang kehidupan. Quotes ini dapat berikan Ua semangat sekiranya Ua down ,mengingatkan Ua untuk terus kuat melangkah ke depan, juga mengingatkan Ua tentang hakikat kehidupan.


 
      Pada pandangan yang membaca entri Ua tentang planner ni? Best kan Planner ni? Pada yang berminat nak dapatkan Planner ni, mungkin masih belum terlambat untuk dapatkan. Masih ada masa untuk merancang, kita masih di bulan pertama 2018. Cuma Ua tak pasti masih ada stok atau tidak. Insyallah kalau ada rezeki mesti boleh dapatkan lagi. Nak tahu boleh ke instagram Ua di @ummulazkeearts, Ua ada post mengenai ig di mana planner ni di jual. Pada yang ingin tahu harga, harga planner ni berharga Rm20 sahaja.

Salam jumpa lagi di entri seterusnya. Thank you sudi baca entri panjang lebar ini 😊

Saturday, 27 January 2018

Tahun baru 2018. Rutin baru, cabaran baru.

Ummul Azkee

 SELAMAT TAHUN BARU 2018
  
      Assalammualaikum. Hai! Setelah berbulan -bulan lamanya menyepi, Ua harap tak terlambat lagi nak ucapkan Selamat Tahun Baru di penghujung januari 2018 ni.πŸ˜‚πŸ˜‚

Sepanjang bulan disember ke januari ini bulan kritikal dan bulan paling sibuk buat Ua. Terlalu banyak perkara perlu difikirkan dan diselesaikan, Niat nak kembali aktif menulis di awal tahun ni tertangguha-tangguh, maka terbengkalai lagilah blog Ua ni. Kesian blog, padahal memang rindu sangat nak mengarang ayat. 


    Buat pengetahuan semua rutin tahun 2018 berubah dari tahun sebelum nya, dan semakin mencabar buat Ua sebagai ibu dan pengurus rumahtangga.  Adriana melangkah ke alam persekolahan baru di tahun 1. Kalau tahun lepas dia preschool dan waktu persekolahan sehingga ke pukul 12, tahun ni berlainan rutinnya. 

   Adriana bersekolah pagi dan petang , sama sesi pesekolahan bersama kakak dia, Afrina. Pada mulanya rasa mudah sebab sama sesi kan, tapi sebenarnya kebarangkalian mereka ini meleka dan bertelagah sangat tinggi ya dan itu sangat perlu dielakkan sebab mereka berdua ni ke sekolah dengan Van, jadi masa itu sangat lah perlu dihargai. Kalau tak jadi haru biru segalanya. Haha.. Jadi nya Ua lah kena guide mereka ini dia awal tahun ini.


31Dis 2017Adriana di hari orientasi.

Hari pertama Adriana di KAFA

First day school, together!!


   Jadi bulan januari ini merupakan bulan untuk Ua menyusun kembali jadual harian Ua agar lebih teratur supaya tak kelam kabut dan terlupa sesuatu yang penting, lebih-lebih lagi hal berkaitan anak.  Alhamdulilah di hujung bulan januari ini semua urusan buku, pakaian dan juga segala berkaitan sekolah Ua sudah selesaikan, cuma perlu tinggal perlu guide Afrina dan Adriana tentang masa dan pengurusan diri dari semasa ke semasa. 


Jadi, insyallah Ua akan ada lebih masa untuk diri sendiri dan menulis di blog.Doakan urusan Ua dipermudahkan di sepanjang tahun ini ya. Ua Doakan juga urusan ibu dan wanita di luar sana. Sampai nanti Ua sambung celoteh di entri seterusnya. Banyak lagi yang Ua nak kongsikan, nanti Ua sambung ok! 







Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib