Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Wednesday, 22 February 2017

Taman tersembunyi di Taman Botani & Musim sejuk di Rumah 4 musim

ummul azkee

TAMAN CANTIK TERSEMBUNYI DI TAMAN BOTANI & RUMAH 4 MUSIM




     Entri kali ini masih berkisahkan Taman Botani, Shah Alam. Jangan bosan baca entri UA ya, Huhu.. Taman Botani kalau kita betul explore macam-macam ada, dan macam-macam aktiviti boleh dilakukan. UA 3 kali pergi pun tak habis lagi jalan semua tempat. Rasanya tahun ini UA akan ke sini lebih kerap, maka bolehlah UA explore lagi dan lagi dan kongsikan di sini sampai yang rasa tempat ini tak menarik pun akan rasa memang menarik datang sini. Jadi nak mempengaruhi semua orang ke sini. Haha..



       Ha, cuba tengok pemandangan gambar di atas ini, cantik kan? Rasanya tak ramai tak tahu tentang tasik ini tersembunyi di Taman botani, shah alam. UA pun tak tahu pada mulanya, Jumpa taman ni masa jalan-jalan outdoor sketching dengan Adriana, Waktu itu kali kedua ke sini. Jauh ke dalam Tasik ini, cantik sangat! Sempat la UA posing kali ke 3 ke sini. Sila tengok gambar di bawah.haha.. 




  Waktu ini jalan dengan Umi, adik perempuan bongsu, Afrina dan Adriana selepas ke Rumah 4 musim. Taman tersembunyi ini kalau nak cari boleh lihat di map yang diberi di kaunter. Cari lah LAMAN KONSERVASI TANAMAN HERBA & UBATAN.

        
   Lalu sahaj menerusi tangga laman ini, tersergamlah rumah seakan rumah pokok dibawah ini, boleh naik dan nikmati pemandangan dari aras yang tinggi dan dibawah rumah ada buaian. Memang best lah untuk bersantai. Tak ramai orang datang sini, ramai yang mungkin tak tahu. Dan seterusnya bertemulah UA dengan taman bunga-bungaan favourite UA dan menggila lah UA snap gambar bunga yang cantik di sini.











RUMAH 4 MUSIM


    Sebelum ke Taman tersembunyi hari itu, kami ke rumah 4 musim. UA tak pernah ke sini, jadi niat hari itu nak bawa anak-anak sahaja merasai musim sejuk di Malaysia. Afrina dan Adriana memang ada hasrat tu nak ke overseas, nak main salji katanya tapi belum ada rezeki lagi. Jadi ibu bawa pergi Rumah 4 musim ni..Kita ambil feel dulu ya. hihi..



    Dengan suhu 2'c di situ, memang sejuk hingga ke tulang rasa nya. mengigil la juga Afrina dan Adriana masa ini. hehe.. Macam mana nak pergi main salji di Overseas ini kalau tak tahan sejuk di Malaysia anak-anak lahai hehe.. Tengok saja lah riak muka Afrina dan Adriana memang tak tahan la kot.huhu..





       Kalau ada yang nak merasai macam mana sejuknya musim salji, jom datang ke Taman Botani, Shah alam, Tiket pun tak mahal mana, dewasa RM5 dan kanak-kanak RM3. Tiket perlu dibeli di kaunter masuk di main entrance. Ramai yang tak tahu bab ni, jadi UA beritahu awal.
    



       Jadi, itulah sahaja pengalaman kali ketiga kami di Taman Botani, Shah alam. Nanti kalau ada pengalaman lain lagi di sini akan dikongsikan lagi di lain entri. Bertabahlah sepanjang tahun baca coretan UA tentang aktiviti di sana. hihi... Terima kasih sudi singgah dan baca.


Monday, 13 February 2017

Artwork | Teknik pointillism menggunakan oil pastels

ummul azkee


POINTILLISM MENGGUNAKAN OIL PASTELS



        Hi, entri kali ini UA nak berkongsi serba sedikit tentang artwork yang UA hasilkan pada bulan lepas, Cactus yang UA hasilkan menggunakan medium oil pastels. Oil pastels merupakan salah satu medium paling mudah digunakan untuk menghasilkan artwork kerana berbentuk stick. Oil pastel ini merupakan antara medium paling menjimatkan kos dan sesuai untuk kanak-kanak juga. 







     UA pelajari teknik menggunakan oil pastel ini waktu zaman belajar dulu masa itu part 2 di dalam subjek drawing. Masa itu ada dua teknik yang diajar tapi UA memilih teknik pointillism untuk assignments waktu itu. Sebenarnya ada banyak teknik menggunakan oil pastels ini. Kalau berminat boleh google, ada banyak info tentang teknik in oil pastels.

      Pointillism ini merupakan antara teknik yang popular dan ada beberapa artist barat yang menggunakan teknik ini dalam menghasilkan oil painting. Antara yang paling popular adalah Georges Seurat. Antara karya Seaurat yang paling popular ialah Sunday Afternoon on the Island of La Grand Jatte (1884-86)

 Sunday Afternoon on the Island of La Grand Jatte (1884-86)

    Teknik pointillism ini sebenarnya memakan masa untuk menghasilkannya dan memerlukan kesabaran yang sangat tinggi. Walaupun memakan masa tapi menyeronokkan bagi UA sebab kita bermain dengan banyak warna untuk hasilkan ton pada artwork. Walaupun agak rumit untuk menghasilkan puluhan dot tapi hasil nya memang sangat menarik jika betul teknik yang digunakan. UA memang sukakan teknik ini. Waktu belajar dulu puas juga UA mengetuk siang malam tapi hasilnya memang buatkan UA sangat berpuas hati, sayangnya UA tak ada gambar artwork UA itu, kalau tak boleh share di sini.


TUTORIAL |  Teknik pointillism menggunakan oil pastels





BAHAN YANG DIPERLUKAN 

   Antara bahan yang diperlukan untuk hasilkan pointillism menggunakan oi pastel ini adalah

    - Board
    - masking tape
    - Sugar Paper
    - Oil pastels (UA guna brand buncho sbb mudah lekat pada kertas)
    - cutter


CARA MENGHASILKAN POINTILLISM ARTWORK MENGGUNAKAN OIL PASTELS


1. Ukur dan gunting sugar paper mengikut saiz yang diingini. Saiz besar lebih baik sebab kalau kecil sangat agak sukar untuk menghasilkan dot apabila saiz oil pastel semakin mengecil. Saiz paling kecil paling elok adalah sebesar A4. Kalau telah sediakan frame, ukur kertas mengikut saiz frame agar artwork itu tidaklah terlebih atau terkurang pada frame,baru cantik.



2. Setelah itu lekatkan sugar paper pada board menggunakan masking tape. Board mestilah yang keras seperti playwood atau papan kek yang lebih dikenali sebagai MDF. Sebab kenapa kena keras? sebab untuk memudahkan proses dot atau dalam bahasa UA ketuk. hihi.


3. Setelah itu bolehlah pilih subjek apa yang ingin dilukis. dan lukis menggunakan pensel terlebih dahulu.



  4. Selesai melukis boleh mulakan memilih warna yang paling sesuai dan mulakan menghasilkan dot secara berselerak terlebih dahulu. Campur dua warna berbeza untuk pastikan dot kelihatan dengan jelas.



5. Setelah dot memenuhi permukaan kertas sehingga tidak menampakkan warna sugar paper, bolehlah fokus pada ton dan detail subjek.


     Mungkin ada yang rasa rumit sangat kan, tapi yang rumit tulah yang best pada UA. Jadi kalau ada yang betul-betul berminat,bolehlah mencuba ya! UA ada buat video pendek cara buat dot diinstagram,
bolehlah tengok di @ummulazkeearts. Kalau ada pula yang berminat tapi rasa tak mampu nak buat, bolehlah beli atau buat tempahan dari UA. Boleh lah deko rumah dengan artwork , mesti bertambah berseri rumah apabila kita hias rumah dengan lukisan selain dari gambar family kan? betul tak?



     Jadi sampai sini saja bebelan UA buat kali ini, Nanti UA share lagi tentang oil painting artwork yang UA hasilkan bulan ini.Tunggu!!! Good nite. Assalammualaikum.

 
     












Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib