Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Saturday, 28 January 2017

meneroka alam bersama,di Taman Botani Negara

ummul azkee
 

TAMAN BOTANI NEGARA, LOKASI MENARIK PENCINTA ALAM

         



   Hi Semua, Good morning, selamat bercuti sempena tahun baru cina ya, mesti ramai balik kampung kan cuti kali ini. Pada yang tak balik kampung dan tengah berkira-kira nak ke mana hari ini, esok ataupun isnin dan selasa ini boleh lah bawa anak-anak ke Taman Botani Negara.


  Mesti ramai tertanya-tanya Taman Botani Negara ini di mana ya? Masa mula-mula dengar UA pun tertanya-tanya perkara yang sama. Lepas pergi ke sana barulah UA tahu rupanya Taman Botani Negara ini rupanya nama baru bagi Taman Bukit Cerakah. Ha, mesti ramai tahu dah kan di mana, hihi. Di Shah Alam lokasinya. Dekat sahaja bagi yang tinggal di lembah klang.



  Pada yang sukakan alam, tumbuh-tumbuhan, bunga-bungaan dan juga aktiviti lasak boleh lah ke sini. Keluarga yang ada anak-anak kecil ataupun bujang sesuai je ke sini. Macam-macam aktiviti   dilakukan di sini. Boleh berseronok berbasikal dengan anak-anak, ataupun naik trem melawat macam-macam tempat menarik disini. Ada Taman Haiwan, ada rumah empat musim, Taman bunga hiasan, Taman pokok herba dan macam-macam lagi. Besar tempat ini, satu hari explore pun takkan habis.




  UA sebenarnya dan beberapa kali ke sini, mulanya ke sini semasa zaman belajar, dan dengan anak-anak baru dua kali ke sini pada penghujung tahun lepas. Disebabkan UA memang sukakan alam dan anak-anak pun sama,memang seronok bawa anak-anak ke sini. Banyak perkara kita boleh lakukan di sini.





        Dua kali dalam 2 minggu UA ke Taman Botani, pertama kali pergi tak ada berjalan sangat sebab kurang sihat. jadi Adriana dan Afrina explore sendiri. UA memerhati sahaja dari jauh. Mereka ini seronok lah dapat main masak-masak menggunakan daun. Teringat UA memori masa kecil, main masak-masak gitu juga, cumanya curi periuk nenek. haha..




  Afrina pula teruja berjumpa dengan kawan baru dia siput. hihi.. seronok tengok anak-anak terdedah dengan alam ciptaan Tuhan, daun-daun, pokok-pokok dan binatang di sini. Di taman haiwan ada macam-macam juga binatang ya, ada rusa, burung, kucing, angsa, landak, kuda dan macam-macam lagi. mau tak seronok kalau anak-anak datang sini.



  Antara sebab lain UA ke sini adalah kerana ayah UA ada join venture dengan Taman Botani. Ayah UA ada perniagaan Archery, kadangkala hujung minggu kalau suami tak bekerja atau waktu lapang s adalah bantu ayah dan adik-adik di sana. Jadi sesiapa yang teringin nak mencuba sukan sunnah ini boleh lah datang ke Taman Haiwan di Taman Botani ini.






   Kanak-kanak semuda 5 tahun pun boleh mencuba sukan ini. Adriana pun dah terjebak dengan sukan ini, walaupun pada mulanya dia tak berapa suka. Apabila sudah mencuba sekali, memang jadi seronok. UA pun macam tu.hihi. Kami berdua siap bersaing dalam sukan ini tau. Serius, memang seronok! Selain dari itu, horse riding pun ada bersebelahan dengan kawasan memanah, Jadi lepas memanah boleh berkuda pula, Dua -dua pun bagus, sukan sunnah kan!


  

    Sabtu pagi  kalau ke sini memang meriah, ramai keluarga ke sini bawa anak-anak. Tengok telatah keluarga di sini pun menghiburkan tau. Berbasikal bersama paling UA suka tengok tapi UA belum cuba lagi lah. Next time Insyallah.





    Kali kedua UA kesini, UA dan Adriana spent time berdua, naik trem pergi ke taman bunga hiasan, kami melukis bersama. Lihat bunga-bunga hiasan yang cantik dan lukis. Sayangnya phone UA rosak, tak boleh lah nak capture gambar bunga yang cantik. Sedih. tapi tak apa next time for sure UA akan capture gambar bunga di Taman Botani ini..

   Jadi kalau tak ada rancangan ke mana-mana datanglah ke Taman Botani. UA jamin anak-anak mesti happy dan ibubapa pun excited. hehe. Oh ya kalau nak memanah boleh datang ke Taman Haiwan setiap hari Sabtu dan ahad. Murah je. RM5 untuk tujuh batang anak panah dan RM 10 untuk 15 batang dan dibuka bermula dari pukul 9pagi hingga 5petang. Insyallah kalau ke sana boleh jumpa UA juga kalau ada jodoh. Hahaha..

 Setakat ini jela entri kali ini, lama juga nak karang entri ini. Nanti UA cerita lagi, Selamat Bercuti semua!

Monday, 9 January 2017

Rancang percutian 2017 bersama Air Asia di Traveloka.

ummul azkee

 Rancang percutian paling murah di Traveloka bersama Air Asia
 

     






Hai! Selamat tahun baru 2017 semua! 2016 sudah melabuhkan tirainya, pastinya banyak momen indah kita lalui tahun lalu, yang kurang indah pasti ada, tapi yang kita mahu ingat pastinya yang indah-indah belaka kan? Ada bermacam cara kita boleh lakukan untuk mencipta momen gembira buat diri sendiri mahupun bersama keluarga kn? Salah satu caranya adalah dengan pergi bercuti, betul tak? UA pasti semua orang mesti suka pergi bercuti, pergi makan angin tempat di negara bermusim sejuk, bergembira dengan keluarga.Siapalah tak suka kan?



cantiknya jepun.destinasi impian UA ni.. google image.


  UA pun suka kalau ada peluang pun teringin juga pergi bercuti,rehatkan minda dari reality life yang sibuk yang kadang-kadang buat kita stress. Naik flight,melawat tempat menarik, mesti seronok kan?

  Permulaan bagi tahun 2017 ini antara perkara dalam wishlist UA adalah pergi bercuti ke destinasi impian UA dengan keluarga, tapi dalam fikir penuh tanda tanya, berapa kos bercuti? berapa harga tiket penerbangan? Di mana nak cari tiket dengan harga yang murah dan menepati bajet? Ramai yang bagi pendapat kalau nak pergi bercuti lebih elok buat perancangan awal.

    Dalam tengah sibuk nak survey segalanya, ada seorang kawan ni dia cadangkan UA ke laman web traveloka . Katanya di situ ada macam-macam promosi diskaun bagi tiket penerbangan dan juga penginapan hotel dan kita boleh booking tiket penerbangan dan penginapan tarikh yang kita mahukan.





   Selain dari itu, kawan-kawan dan saudara mara berceritalah dengan UA tentang penerbangan yang paling berbaloi untuk di pilih di Traveloka. Mereka ni nasihat panjang lebar lah katanya kalau nak " the cheapest flights and save money" Air Asia lah pilihan yang paling tepat. Masa itu dengar je segalanya, sebab tak tahu apa tentang Air Asia, tapi setelah UA dengar pengalaman mereka dan cari maklumat dengan lebih teliti, tak dinafikan Asia Asia sememangnya pilihan yang terbaik. Nak tahu kenapa boleh baca di bawah.







5 sebab kenapa Air Asia pilihan yang terbaik untuk penerbangan destinasi percutian


1. Tawarkan harga tiket paling murah

Sebab utama Air Asia jadi pilihan UA adalah kerana mereka menawarkan harga tiket penerbangan paling murah.Setelah survey, memang Air Asia menawarkan harga tiket yang sangat murah. Ini memang tidak boleh dinafikan lagi kerana kini terdapat pelbagai lapisan masyarakat yang memilih Asia Asia untuk percutian mereka. Bertepatan dengan tagline Air Asia "Everyone can fly".
Walaupun terkenal dengan syarikat penerbangan tambang murah, Air Asia sering juga menawarkan harga yang lebih rendah dengan promosi dan pakej penerbangan yang menarik yang mana menjadi antara sebab Air Asia menjadi pilihan traveller untuk mendapatkan tiket penerbangan termurah.






2. Tempat duduk Premium yang sangat Selasa

    AirAsia are the cheapest flight with maximum comfort . nak tahu kenapa? Mari nak cerita.Pada UA bab tempat duduk ni yang paling  penting! Dengan penerbangan dalam masa yang panjang, UA paling titikberatkan keselesaan sebab sebagai ibu beranak dua ini, kalau pergi bercuti memang meletihkan juga dengan drama dua puteri ini. Jadi keselesaan itu paling penting! Mula-mula fikir juga tempat duduk premium tu macam mana ya. Lepas kaji baru tahu yang tempat duduk premium ni dalam satu penerbangan itu hanya ada 12 kerusi sahaja yang hanya tersedia untuk penerbangan Air Asia X. Dengan hanya 12 kerusi, jadi tak ada lah sesak dan padat kan? tempat duduk kita lebih luas dan selesa! dan kerusi juga boleh direbahkan seperti katil, jadi memang sangat selesa, tak adalah duduk tersengguk-sengguk masa tidur. Dan Tempat duduk ni juga dilengkapi dengan skrin privasi, penyandar kepala dan kaki boleh laras, bantal serta duvet. Jadi berbaloi kalau pilih Air Asia, murah lepas itu selesa!

google image


3. Hidangan makanan yang menarik

   Cerita bab makan ni boleh jadi lapar. Nak tahu kenapa sebab masa UA tengah survey untuk booking rupanya Air Asia kan ada pre-booking untuk hidangan makanan sekali. Senangnya hidup pilih je nak makan apa atas flight nanti. Kalau anda tekak melayu, tekak orang asia jangan risau semua hidangan makanan ASEAN favourite orang Malaysia semua ada, antara senarai hidangan yang di sediakan Air Asia adalah Nasi Lemak Pak Naseer, Biryani Ayam Masal Ashok, Ayam Berinti Southwest, Pai Shepherd, Nasi Dagang, Pasta Sayuran.
Pada peminat masakan mamak tak perlulah risau sebab ada juga pilihan menu Mi Goreng Mamak Kamal dan juga Teh tarik. Menarik kan? Jadi jangan bagi alasan tak nak travel sebab makanan flight tak best ya!






4. Kepelbagaian Laluan penerbangan

   Hajat UA ingin travel ke destinasi impian di serata dunia bakal jadi kenyataan insyallah, dengan Air Asia yang  menawarkan penerbangan paling murah dalam abad ini,Haruslah UA rancang percutian setiap tahun kerana kini Air Asia sudah menawarkan penerbangan sehingga lebih 20 destinasi di seluruh Asia, selain dari melakukan penerbangan domestik seperti Tokyo, Beijing, Busan, Sydney, Gold Coast, New Zealand, dan banyak lagi. banyak pilihan laluan penerbangan yang disediakan oleh Air Asia boleh kita pilih.
Tak pernah lagi UA pergi travel overseas, pada yang belum macam UA ni moh lah kita rancang percutian setiap tahun, Mesti seronok! tiket pun murah dengan Air Asia kan. Jangan lepaskan peluang, Rugi tak pergi tengok tempat orang kan.






5. BIG POINT

   Zaman sekarang memang trend kumpul points/mata ganjaran. Di mana sahaja pasti ada konsep beli dan kumpul mata, di pasaraya besar pun ada. Air Asia pun tak terkecuali menggunakan konsep points ini. Tapi yang menarik dengan Big points yang diperkenalkan Air Asia ini dengan setiap pembelian tiket flight kita akan dapat points dan sebagai ganjaran kita boleh menebus tiket penerbangan percuma ke destinasi pilihan kita di seluruh Asia. Best kan? Tak dapat barang tapi tiket penerbangan tau! Boleh sambung travel lagi. Dan prosedur tebus points pun sangat mudah, boleh buat secara online pada bila-bila masa.






  Jadi dah tahu di mana nak dapatkan pakej percutian paling murah dan berbaloi kan? Jangan lupa ke laman web traveloka. Rancang percutian kita dari sekarang dan buat pilihan penerbangan percutian yang terbaik dengan Air Asia, banyak kelebihannya!

   













 

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib