Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Sunday, 11 December 2016

Kriteria & langkah pertama sebelum menjadi Seorang Penulis Buku Kanak-kanak

ummul azkee

Kriteria & Langkah pertama sebelum menjadi seorang penulis buku kanak-kanak


      Lama dah UA nak share tentang kriteria dan langkah pertama yang perlu di ambil untuk menjadi seorang penulis buku kanak-kanak, tapi mood tak sampai-sampai. ( alasan sangat)

     Jadi harini UA bercerita tentang kriteria untuk menjadi seorang penulis buku kanak-kanak dan kongsi apa persediaan atau langkah pertama yang perlu kita siapkan sebelum menjadi penulis buku kanak-kanak.
google image

Kriteria utama untuk menjadi penulis buku kanak-kanak1. Sukakan kanak-kanak

    Perkara pertama dan terpenting bagi menjadi seorang penulis buku kanak-kanak semestinya anda seorang yang sukakan kanak-kanak, suka memerhati tingkahlaku mereka, terhibur dengan telatah mereka, memahami sikap, memahami bagaimana mereka melihat dunia dengan imaginasi mereka,tingkahlaku dan juga tahu apa yang mereka sukakan.
2. Cintakan buku dan dunia penulisan

    Untuk menjadi seorang penulis buku, semuanya bermula dengan minat , Jika kita sukakan buku, selalu menghabiskan masa dengan membaca dan mempunyai habit membaca itu sangat membantu kita untuk menjadi penulis buku yang hebat. Adalah lebih elok jika kita memilikinya dan mempunyai koleksi sendiri, kerana menghasilkan buku kanak-kanak memerlukan pemahaman yang mendalam.LANGKAH PERTAMA UNTUK MENJADI PENULIS BUKU KANAK-KANAK1. Sertai bengkel penulisan buku kanak-kanak

    Menulis buku kanak-kanak bukan semudah yang disangka. Ada langkah-langkah yang perlu dilalui sebelum sesebuah buku kanak-kanak diterbitkan. Proses nya agak merumitkan kerana untuk memastikan kualiti dari segi penulisan dan ilustrasinya. Buku kanak-kanak mempunyai konsepnya terrsendiri yang perlu kita pelajari dan ikuti.
2. Mula mengumpul koleksi buku kanak-kanak
    
    Mulakan membaca dan membeli buku kanak-kanak, Buku-buku ini bertindak sebagai rujukan kita dalam proses penghasilan buku kanak-kanak tulisan kita. Jumlah yang paling digalakan untuk seorang penulis buku baca adalah 100 buah buku. Ini penting bagi seseorang penulis buku kanak-kanak memahami tentang konsep buku kanak-kanak yang sebenar dan memghasilkan cerita yang membuatkan kanak-kanak sukakannya.3. Sertai kumpulan atau komuniti penulis

    Untuk sentiasa bermotivasi dan menambah ilmu tentang penulisan buku kanak-kanak, sertai komuniti penulis. Dengan penyertaan ini kita boleh bertukar-tukar pandangan dan berkongsi ilmu. 4. Jadikan menulis sebagai habit 

   Sekiranya ingin serius dalam bidang penulisan buku kanak-kanak, jadikan aktiviti menulis sebagai habit. Tulis setiap hari, pastikan kita bawa pen dan note book ke mana sahaja kita pergi kerana idea boleh diperolehi di mana saja, dan kita boleh catatkan sebelum terlupa.


5.Pencarian idea  

 Mulakan langkah dengan pencarian idea, ada banyak cara untuk dapatkan idea penulisan kanak-kanak, antaranya adalah pemerhatian kita pada kanak-kanak kerana mereka lah sumber iham dalam penulisan buku kanak-kanak. Menjadi satu bonus sekiranya kita bekerja di tempat yang dikelilingi kanak-kanak, terutamanya guru tadika atau guru sekolah rendah dan adalah lebih menarik jika kita adalah seorang ibu atau bapa pada kanak-kanak. Dengan pengalaman membesarkan mereka membolehkan kita menghasilkan cerita yang menarik tentang mereka.


   Moga sedikit perkongsian ini bermanfaat. UA akan kongsikan pula proses penghasilan buku kanak-kanak di entri akan datangp pula nnti, insyallah. terima kasih sudi baca dan singgah.
ummul azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

0 comments:

Post a Comment

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib