Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Tuesday, 2 August 2016

DIY | tukar jam dinding rosak jadi dekorasi menarik

ummul azkee


 DIY | jam dinding rosak menjadi frame lukisan  yang menarik dan unik


    Sejak ada kesedaran tentang masalah sampah sarap yang semakin serius dlalam masyarkat kita, UA jadi seorang yang berfikir dua kali sebelum membuang sesuatu. Semangat untuk kitar semula dan mencari  idea agar barangan terpakai boleh digunakan semula dan ubahkan ia menjadi lebih cantik dan menarik menjadikan UA pengumpul bahan terbuang seperti kotak terpakai, botok kaca, tin dan barang yang rosak.



   Antara barang yang UA pernah beli dan telah rosak adalah jam dinding. Rasanya ada dua,tiga biji\ jam dinding UA beli semuanya sekejap sahaja boleh digunakan. Selalunya waktu mahu nak buang tu punyalah rasa sayang sampaikan UA decide untuk simpan. Apabila lama belek-belek, fikir dan buat apa, cuba buka akhirnya idea tukar jam dniding pada sesuatu yang boleh digunakan timbul. Jadi UA mulakanlah projek Diy UA.

   Jam ini UA beli di IKEA. Siapa ada jam ni? Kalau ada dan rosak jangan buang, boleh cuba idea diy deko yang UA buat ni. UA dapat idea untuk jadikan jam ini frame sebab dibelakangnya ada penyangkut di dinding,

CARA-CARA TUKAR JAM DINDING YANG ROSAK JADI FRAME LUKISAN 

1. UA mulakan dengan buka bahagian belakang jam dan cuba masukkan papan kek yang telah digunakan.( UA memang simpan papan kek ini,ada banyak UA kumpul)kemudian cuba pasang balik.




2. Selepas UA cuba pasang balik dan gantung dia dalam keadaan baik, UA lukisan bulatan mengikut bentuk frame jam tersebut dan lukis objek yang UA suka di dalam bulatan tersebut.Selepas itu warnakan ia menggunakan warna akrilik. selesai warnakan pasang kembali belakang jam dan gantung sebagai hiasan.



          Selain lukisan, foto pun menarik juga untuk diletakkan sebagai dekorasi di rumah. Sekian itu sahaja perkongsian hobi UA. 

ps ; sebenarnya lukisan tu belum siap, ada beberapa warna habis pula, tapi tak sabar nak tengok hasilnya dan berkongsi di blog. hehe..



Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib