Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Saturday, 2 April 2016

Tip Mewarna menggunakkan pensel warna

ummul azkee

TIP MEWARNA MENGGUNAKAN PENSEL WARNA

PENSEL WARNA MEDIUM PALING MUDAH DAN MURAH!

    Entri pertama di bulan april UA mulakan dengan cerita dunia seni UA lah.hehe..Saja nak kongsi ilmu walaupun tak lah hebat mana ilmunya. Moga ada yang dapat manfaat bagi yang berminat dengan warna atau mahu hilangkan stress dengan buku mewarna yang tengah popular sekarang ini.
   Sejak dari kita bersekolah lagi kita sudah gunakan pensel warna. Ini antara medium paling senang dan tak leceh untuk digunakan kan, mesti ramai yang selesa dengan pensel warna ini kan. Kini harga bagi sekotak pensel warna pun sekarang agak murah berbanding dahulu. Kita boleh dapatkan 24batang pensel warna dengan harga bawah RM10. Murah kan? Kos paling murah bagi alatan melukis dan mewarna,  jadi UA rasa semua orang pun mesti mampu beli kan.


pensel warna ni serendah rm10.murah kan?hehe..


TIPS PENTING YANG PERLU DIKETAHUI SEBELUM MENGGUNAKAN PENSEL WARNA


 - Sebelum mewarna pastikan kertas lukisan yang hendak diwarnakan dibawahnya ada pelapik. Ini bagi memastikan warna dapat diratakan dengan cantik dan kemas tanpa kesan lantai yang tidak rata.

- Pensel warna perlu sentiasa tajam. Pensel warna yang tumpul tak dapat menghasilkan garisan yang halus dan kemas. kesan warna juga akan kelihatan comot. UA gunakan pisau kerana lebih dan menjimatkan warna, asah dihujung sahaja bagi tajam,tapi gunakan sharpener pun boleh, sharp hujung warna sahaja untuk elakkan pembaziran warna. :)PEMILIHAN WARNA DAN TON 


  Sebenarnya pemilihan warna memainkan peranan juga dalam satu lukisan , lebih-lebih lagi kalau kita mahu tunjukkan cahaya pada sesuatu objek dalam lukisan. UA suka dengan ton warna yang pelbagai, dan jarang gunakan hitam untuk ton atau objek lebih gelap. Kalau dalam kelas Paintingmasa belajar dahulu HITAM DIHARAMKAN. dan sehingga hari ini UA tak gunakan warna hitam untuk mewarna hehe.. UA gantikan dengan gabungkan warna yang lebih gelap seperti biru gelap, hijau gelap atau ungu dan coklat.Hasilnya lebih menarik.

pilihan warna UA untuk lukisan siput dan cengkerang


   Contoh seperti lukisan dibawah ini. UA tidak terus gunakan kelabu tapi gabungkan pelbagai warna.
Untuk bahagian cerah UA gunakan biru cair dan bahagian gelap dan separa gelap UA gunakan warna biru gelap digabungkan dengan ungu dan hijau gelap.  Kalau nak tahu dan belajar lebih tentang ton warna boleh lihat dalam roda warna dibawa sebagai rujukan semasa mewarna. Insyallah UA akan buat entri tentang roda warna ini di lain hari ya. Kalau tak faham bolehlah komen di bawah. Nak tanya apapun dialu-alukan..Insyallah UA akan jawab dan bantu yang UA mampu. Selamat Malam dan selamat mewarna.. :)


ummul azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

2 comments:

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib