Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Monday, 15 June 2015

Cara tarik minat anak seronok belajar

ummul azkee

aktivit menarik belajar

Cara belajar yang menyeronokkan untuk kanak-kanak 4-6
 

 Seperti yang kita ketahui setiap anak mempunyai minat dan kecenderungan yang berlainan.Begitu juga dengan anak-anak UA.Afrina dan Adriana mempunyai karakter yang berlainan dan sangat berbeza.
Adriana sangat berminat untuk belajar,tetapi Afrina ini berbeza pula,dia mudah bosan apabila terlalu lama dengan sesuatu perkara,lebih-lebih lagi perkara yang memerlukan fokus seperti belajar.


Bermain sambil belajar.

  Buntu memikirkan cara supaya Afrina berseronok agar dia tidak tertekan semasa sesi pembelajaran.
 Afrina sangat suka seni lukis dan aktivit kreatif.Jadi UA selitkan aktiviti seni dan kreatif agak dia seronok belajar dan tak bosan.Tahun ini Afrina 6tahun jadi dia lebih banyak belajar tentang huruf,
nombor dan perkataan.Jadi setiap kali belajar perkara yang sama berulang kali dengan cara yang berbeza Afrina akan lebih teruja dan bersemangat.

Aktiviti belajar di rumah.

  UA ingin kongsikan aktivti belajar bersama-sama Afrina yang tak memerlukan buku dan anak-anak berseronok.Jadi UA sediakan marker pen pelbagai warna dan mug tanpa sebarang corak untuk aktivit mengenal huruf dan membina perkataan.Harap boleh jadi rujukan untuk ibu-ibu yang buntu dengan anak yang mudah bosan belajar menggunakan buku.


Inilah hasilnya....

  

ummul azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

0 comments:

Post a Comment

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib