Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Thursday, 20 April 2017

Still life | lukisan berpadukan gambar ataupun setting.

Ummul Azkee

  

      Hi,lamanya UA menyepi kan. sibuk memanjang UA sekarang sampai tak sempat nak menulis di blog ini. Yang sebenarnya dah lama draft gambar tapi tak berkesempatan langsung nak menulis. Ni pun curi masa kejap. Taip laju-laju.hihi.. Ok, kali ini UA nak berceloteh tentang lukisan berpandukan gambar. Gambar tersangatlah penting pada seorang pelukis mahupun designer. Melalui gambar pelukis ataupun designer boleh menjadikan rujukan idea dan komposisi. Jadi perkara pertama sebelum menghasilkan sebuah lukisan yang sempurna, adalah lakaran lukisan berpandukan gambar. Ia tersangat la penting lebih-lebih lagi pada mereka yang masih dalam baru dalam dunia seni lukis ini.


LUKISAN BERPANDUKAN GAMBAR

Still life sketching 

    Seperti semua sedia maklum sketch ini merupakan lakaran awal sebelum sesuatu lukisan dilukis dengan lebih detail pada kertas atas kanvas kan. Kalau lukisan yang dilukis sama dari gambar barangan ataupun buah-buahan ataupun settings di atas meja dipanggil still life. Kalau  hanya sketching disebut still life sketching. Kalau lukisan yang siap biasanya akan di panggil still life painting.

   Waktu UA belajar dulu adalah buat settings di studio untuk subjek painting. Lecturer  dan pelajar akan sama-sama set up barang di atas satu meja dan lepas itu kami akan lukis dan capture gambar barangan ini dengan angel yang kami suka. Pada peringkat awal kami akan sketching untuk kaji bentuk dan position terlebih dahulu, kemudian kaji tentang warna dan akhir sekali baru lah akan dihasilkan  dalam bentuk  painting.


contoh still life painting dari paul Cezzane -Curtain,Jug & Fruits

    Beberapa bulan lepas UA adalah cuba-cuba buat simple settings di rumah dengan hanya gunakan buah epal. Jenuh simpan buah epal sampa hampir busuk haha. Lepas settings capture menggunakan phone. Hasil kalau mahukan gambar yang menarik pastikan  position best dan cahaya terang gekap paling penting untuk dapatkan gambar paniting yang terbaik.



   
       UA baru sahaja bulan lepas buka gambar ini di laptop dan start sketching menggunakan ball pen Papermate Inkjoy. Saja nak berubah mood dengan pen berwarna pula untuk sketch. hitam sahaja bosan juga nak sketch.hihi..
    
    



 Untuk painting in canvas mungkin UA akan buat, lama juga tak buat still life painting ini. Last time 10 tahun lepas kot hehe..Masa study dulu. Insyallah UA akan gunakan watercolour pula untuk kajian warna terlebih dahulu. Lepas itu baru kita lukis atas kanvas. tunggu ok untuk entri akan datang UA akan cerita dan tunjukkan proses painting pula. That's it for now..Jumpa lagi di lain entri. Have A Nice Day!
  


Ummul Azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

1 comments:

  1. MashaALLAH! UA memang berbakat. Suka tengok orang berseni ni tau. :)

    ReplyDelete

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib