Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Wednesday, 22 March 2017

Resepi Cendawan goreng rangup, tanpa gunakan tepung segera

Ummul Azkee

TIPS JADIKAN CENDAWAN GORENG RANGUP



       Hai, Good morning. tengah sarapan ke? Lama UA tak kongsikan resepi di sini. Jadi kali ini tergerak nak kongsikan resepi ringkas dan tips jadikan cendawan rangup tanpa gunakan tepung segera dan boleh buat sendiri bancuhan tepung itu.

      Dulu UA gunakan tepung kentucky segera itu, tapi terlalu masin jadi UA stop gunakan dan mula cuba buat bancuhan tepung sendiri. Setelah beberapa kali mencuba, menjadi juga rangup dan rasa dia ikut citarasa UA dan tidak terlalu masin.

      Senang saja nak buat cendawan goreng rangup ini. Cendawan goreng ini favourite UA, suami, Afrina dan Adriana. Afrina dan Adriana suka cendawan ini sebab rangup.krap kung krap makan.




RESEPI CENDAWAN GORENG RANGUP


   BAHAN-BAHAN


    1 paket cendawan
    
    1 cawan tepung gandum

    1 1/2 cawan tepung beras

    1/2 cawan tepung jagung

     serbuk lada hitam

     sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna.

     garam

    serbuk cili (jika ingin pedas)






    CARA-CARA


     - Cuci cendawan terlebih dahulu.
    
     - Gaulkan semua bahan tadi.tak perlu bancuh dengan air.

    -  Panaskan api, celup cendawan campura tepung tadi dan goreng sehingga garing.

   -  Gunakan api sederhana setelah masukkan cendawan tadi di dalam kuali.


   - Angkat setelah warna cendawan kuning keperangan. Siap!


    Selamat mencuba.

     


Ummul Azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

10 comments:

  1. selalu buat cendawan goreng ni tapi guna tepung goreng ayam tu haha.

    ReplyDelete
  2. sedapnya kak Ummul..makan dengan sos... nyummy

    ReplyDelete
  3. tengok cendawan goreng camni, teringat pulak pisang goreng..sebab nak sama kn..hihihi

    ReplyDelete
  4. Tiba2 rasa nk mkn cndawan. Hmm.. boleh tambah menu utk kwn2 vegetarian nnti. Tq :D

    ReplyDelete
  5. Sonang yo bahan2 dia. Sedap ni kalan makan cicah sos cili. Nyumssssss

    ReplyDelete
  6. oohh.. boleh cuba ni. tapi KakNa sorang yang makan tu yang tak best tu.

    ReplyDelete
  7. Saya baru makan malam.. tapi lepas nampak resepi ni rasa nak makan lagi la pula :D

    ReplyDelete
  8. lamanya tak masak cendawan goreng tepung. feberet suami tu. hehe ishh esok nak kena p econsave nie. p beli cendawan ! hehe

    jalan2 la ke sini nnt ye. hehe :-* tq awak https://superbvitaminhouse.blogspot.my/

    ReplyDelete
  9. Mcm best je resipi ni. Maybe berbuka karang boleh buat kan :)

    Singgah dari : http://mawarassufi.blogspot.my/

    ReplyDelete

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib