Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Tuesday, 7 February 2017

Memori perkahwinan 2017 & naluri seorang ibu.

Ummul Azkee


 PERKAHWINAN DALAM KELUARGA






     Hai! Rasa lamanya tak bersiaran di blog ini. UA sibuk betul sejak awal januari hinggalah ke akhirnya. Sekarang pun agak sibuk dengan bermacam-macam plan untuk tahun ini, ini pun curi-curi masa nak menulis di blog. Rindu blog dan rindu nak membebel. hehe.

    Rasanya siapa yang rajin singgah blog ini dan ada follow UA di instagram mesti tahukan UA baru sahaja dapat adik ipar baru 21hb Januari hari tu. UA sibuk macam mak pengantin pula padahal cuma buatkan bunga tangan je untuk dia. haha.


gambar ihsan dari adik ipar hihi


   Alhamdulilah dengan sekali lafaz adik UA yang ke-4, Ummu Hafizah sah bergelar isteri pada suaminya, Shaffeq.
  Dan kami sekeluarga happy semuanya berjalan dengan lancar pada majlis hari itu. Pada yang membaca blog UA dari tahun lepas mesti tahu tahun lepas pun adik UA yang ke-5 berkahwin kan. Mesti tertanya-tanya kan sebenarnya UA ini ada berapa adik beradik kan. hehe..

   

      Disebabkan tak pernah bercerita tentang keluarga, maka kali ini UA cerita lah serba sedikit tentang keluarga UA bersempena entri perkahwinan ini.sedikit jela tapi.. hehe..

  UA sebenarnya ada 7 orang adik beradik, 6 orang perempuan dan 1 lelaki. ramai kan? memang ramai tapi bila ramai meriahlah. Seronok! Lagi-lagi kalau hari raya. Seronok berkumpul dan meriah bergambar.

  Dalam gambar di atas itu ada semua keenam-enam anak perempuan umi dan walid UA. Yang bertudung kuning di hadapan tu bukan, tu anak angkat umi merangkap photographer. Umi UA pula bertudung kelabu yang berniqab itu. Walid dengan adik lelaki tak ada, depa dah pergi dewan masa itu. Kami lah sakan bergambar. haha..





    Seronok tengok gambar-gambar di hari perkahwinan adik ini, tengok lama-lama terasa cepatnya masa berlalu, adik-adik dah semakin membesar dan masing-masing dah makin dewasa, ada yang sudah berkeluarga dan jalani kehidupan baru dengan cara mereka sendiri.

     Sebagai kakak sulung, kadang-kadang terdetik lah juga dihati UA ini," da besar ke adik-adik aku ni?", "betul ke nak kawen adik-adik ni?", kenapa cepat sangat nak kawen. hihi.. UA punya risau tu macam mak-mak pula. Lama-lama fikir, lepas ini anak-anak sendiri pula, sedih pula rasa apabila fikir turn sendiri nanti.






     Tetapi apabila difikir-fikirkan kembali, hidup, begitu la putaran nya kan, sampai satu saat kita harus melepaskan. Anak-anak itu, amanah dan tanggungjawab.bukan hak kita dan satu hari nanti kita harus juga pulangkan pada pemilikNya.

    Jadi, daripada fikirkan kesedihan mereka akan tinggalkan kita satu hari ini nanti, adalah lebih baik kita nikmati hidup bersama mereka sebaik mungkin. Cipta memori dan kenangan bersama setiap ketika agar kita kekal dalam ingatan mereka walaupun mereka akan berjauhan dari kita satu hari nanti.








Ummul Azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

2 comments:

  1. Salam perkenalan.. blogwalking dan done follow blog ini. :)

    ReplyDelete
  2. manis-manis semuanya... :)

    dan betul seperti yang Ummul katakan, usah dirisaukan masa depan.. lebih baik kita nikmati sepenuhnya nikmat hari ini.. InsyaAllah syukur selalu..

    :)

    ...

    ReplyDelete

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib