Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Sunday, 12 February 2017

KUALA LUMPUR BIRD PARK | Foto Kenangan kami.

Ummul Azkee


KUALA LUMPUR BIRD PARK | LOKASI MENARIK CUTI SEKOLAH DAN TERBAIK UNTUK PENCINTA ALAM



      Hi, Selamat Malam dan happy weekend untuk semua! Di malam yang ahad yang sendu ini UA nak berkongsi gambar kenangan UA, anak-anak dan suami di Kuala Lumpur Bird Park pada cuti tahun baru cina yang lalu. Banyak lah juga foto kami dan juga pemandangan indah di sana. Seronok UA snap gambar. Semuanya cantik dan menarik di sini!


wefie di waterfall aviary yang sangat cantik!



    UA memang tak jangka yang Kuala Lumpur Bird Park ni cantik tempatnya dan burung-burungnya bebas berkeliaran. UA bayangkan semua burung tinggal di dalam sangkar. Itulah tanda orang tak buat survey langsung. hehe. Semua suami yang uruskan. Agak teruja jugalah sampai sana dan seronok sebab pemandangan sangat-sangat cantik, macam dalam hutan, ada sungai, ada air terjun. Memang syok! semua tu favourite Ua, Nature!!!

   Buat pengetahuan semua Kuala Lumpur Bird Park ini terletak di taman tasik di tengah bandar Kuala Lumpur. Ada lebih 3000 ekor burung di sini yang terdiri daripada 200 spesis dari dalam dan luar negara. Selain itu Kuala Lumpur Bird Park ini merupakan the largest walk-in free flight aviary in the world.





   Besar kawasan di Kuala Lumpur Bird Park ini, tengok saja lah map di atas ini besar ke? Puas kami berjalan, boleh kurus. Hihi..  Kalau nak pergi ke sini pertama sekali kita kena pastikan pakai kasut yang sesuai, Sport shoes, jangan pakai heels atau wedge pula, habis sakit kaki nanti hihi.. dan adalah lebih elok pergi awal pagi tak terlalu panas untuk anak-anak dan lebih selesa.




LOVE AVIARY

      Tempat pertama kami lalui adalah Love Aviary. Masa ini tak adalah teruja sangat sebab burung di sini kebanyakkannya dalam sangkar. Adalah beberapa spesis yang bebas. Burung ini. Ada pelbagai  jenis dan info nama burung juga ada disediakan. Jadi boleh lah tahu nama burung-burung ini. Afrina dan Adriana teruja tengok burung-burung ini, mereka ini memang sukakan sangat apa jua jenis haiwan.










     Keterujaan bermula apabila kami melepasi love aviary. Apabila ternampak burung merak yang cantik tengah bersantai di tepi kolam, bukan di dalam sangkar lagi. Ibu pula yang excited lebih masa ini, jadi terus bergambar walaupun nampak sipi je nampak burung merak itu.haha.
   Memang tersangatla banyak burung merak di sini. Berkeliaran di sini sana sampaikan tak sudah-sudah bergambar dengan burung merak ini.Teruja punya pasal! hihi..

  UA pun tak lepaskan peluang cari angel yang menarik capture gambar burung merak ini sebab UA suka kan alam dan photography.
















FLAMINGO POND

    Flamingo Pond di Kuala Lumpur Bird Park ini adalah antara tempat favourite UA disini. Pemandangannya masyallah cantik sangat, terlupa sekejap yang UA ini di Kuala Lumpur. Sejuk mata memandang keindahan disini. Ada pond yang dikelilingi berpuluh-puluh burung flamingo ini. Bebas berkeliaran di sini. dengan selamba di berjalan sebelah UA, takut juga pada mulanya, sebab paruh di panjangnya lahai. hehe.. 










BRAHMINY LAND

    Dan selepas itu berjalan lah lagi seterusnya ke zone 2 terjumpa lah dengan en. burung hantu, 
dan satu jalan ke Brahminy land, brahimy ini spesis burung helang .Gambar tak ada pula. hihi. dan ada juga burung unta dan kami terus berjalan sehinggalah sampai ke kawasan pemberian makan di satu tempat yang cantik. Tempat yang cantik  itu tak ada di senaraikan pun dalam map, hanya tulis zone 2.. Memang rezeki dapat pengalaman lihat tempat secantik itu..
     

  














HORNBILL PARK 


Setelah selesai berjalan di zone 1 dan 2 kami beralih pula ke zone 3 dan 4. Di zome 3 adalah Hornbill Park. Di sini terdapat pelbagai jenis burung Hornbill. Kalau sebelum ini kita sangka cuma ada satu jenis sahaja teryata salah tekaan kita  Sebenarnya Hornbill ada pelbagai jenis.Datang sini sememangnya bertambah ilmu, pelbagai maklumat tentang burung akan kita ketahui di sini. Di Hornbill park ini juga ada Hornbill Gift Shop jadi boleh lah singgah beli souveniur sambil jalan-jalan kan.

    



WORLD OF PARROTS

    Ha!, bahagian World of Parrots ini UA pasti akan jadi tempat favourite anak-anak sebab ada birds feeding sessions.
Masa ini Afrina dan Adriana seronok lah nak bagi burung makan walaupun agak mencabar nak berikan burung-burung ini makan sebab masa kami pergi tu penjaga situ kata masa itu tengah musim bercinta dan dating, Lovebirds gitu katanya! hihi.. 


















WATERFALL AVIARY

    Waterfall Aviary! ini salah satu tempat yang UA paling suka selain Flamingo Pond. Landskap dan waterfall di sini memang menakjubkan. Sangat-sangat cantik! Sesiapa sukakan alam pasti akan sukakan waterfall aviary ini. Rugi kalau tak datang sini.








 


  AMPHITHEATRE ( BIRD SHOW)




     Selepas menikmati cantiknya waterfall aviary kami ke pertunjukaan burung yang menghiburkan di Amphitheatre. Masa ini tak ada capture gambar dan video pun sebab masing-masing dah keletihan dan cuaca semakin panas, 12.30 tengahari waktu itu. Selepas pertunjukkan kami ke Birds School, Education Station dan Bird Gallery yang merupakan bahagian maklumat tentang burung-burung yang terdapat di Kuala Lumpur Bird Park ini. Selepas dari itu ada juga Parrot Kiosk dan Photo booth disediakan untuk pengunjung berehat nak makan atau pun bergambar kenangan bersama burung yang disediakan dan pengembaraan kami di Kuala Lumpur Bird Park pun berakhir.

   Pada yang berminat untuk ke Kuala Lumpur Bird Park, boleh dapatkan maklumat lanjut di laman web mereka di sini KL BIRD PARK . Terima kasih sudi baca entri panjang lebar ini.



Ummul Azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

5 comments:

  1. Budak2 seronok kan...pergi x pertunjukkan burung tu?

    ReplyDelete
  2. mak budak pun seronok kak..hehe.. pergi pertunjukkan burung tu..cuma tak amik gmbr n video..enjoy tgk smpai lupa nak amik gmbr hehe

    ReplyDelete
  3. Dah pernah smpi gak few times. Memang syiok. Cuma persembahan tuh tak pernah tengok lagi. Hehehe...

    ReplyDelete
  4. Bestnya, teringin jugak nal pi sebab tak pernah masuk bird park KL lagi .

    ReplyDelete
  5. bestnya leh bawak anak2 hana ni..mesti depa seronok sbb mmg pencinta binatang depa ni

    ReplyDelete

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib