Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Wednesday, 23 November 2016

Macam mana nak pulihkan diri dari sindrom 'Writer's block'

Ummul Azkee


TIPS PULIHKAN DIRI DARI SINDROM 'WRITER'S BLOCK'

  




               " Apa nak jadi, apa nak jadi.. sampai sudah tak insaf-insaf lagi... ,".


   Lagu di atas ditujukan buat diri sendiri yang tak insaf lagi. haha.. 22 hari UA tak menulis entri. Rasa teruk nya diri sendiri sebab tak konsisten menulis. Patutnya setiap hari perlu menulis untuk improve diri dalam penulisan, kan? kan?

  Tapi apa boleh buat kan, kadang nak menulis ni perlukan feel dan mood .Kadang-kadang kita yang menulis ini ada idea, tapi apabila nak mulakan satu ayat tiba-tiba kita akan jadi stuck. 
Taip, lepas tu delete, taip dan delete lagi . Lastly, tak jadi teruskan menulis. Pernah kan alami sindrom begini?



google image


APA ITU WRITER'S BLOCK?


 Sebenarnya kan sindrom yang UA alami dan ceritakan di atas ini adalah perkara yang biasa dialami seorang penulis, mahupun seseorang yang bekerja di dalam bidang kreatif seperti bidang seni yang memerlukan idea atau pemikiran kreatif dalam pekerjaan mereka. Sindrom ini dipanggil 'writer's block'.


  Menurut sumber dari google yang UA cari Writer's block adalah satu keadaan di mana kita tak boleh berfikir apa yang ingin ditulis atau tak tahu bagaimana untuk meneruskan penulisan tersebut.


  writer's block
      phrase of writer
  1. 1.
    the condition of being unable to think of what to write or how to proceed with writing.

                                                    
                                                                    sumber dari google




 CARA TERBAIK PULIHKAN SINDROM WRITER'S BLOCK


   Sebenarnya UA mula tahu tentang sindrom Writer's block ini selepas terlibat dalam penulisan buku kanak-kanak. Dan Pak yusof Gajah selalu berkongsi tentang pelbagai ilmu penulisan di laman facebook dia termasuklah tentang sindrom Writer's Block ini.

  Ada banyak cara untuk kita atasi Writer's Block, dan melalui pembacaan UA ada bermacam-macam cara, semuanya mengikut keselesaan diri kita sendiri.

 Jadi, antara cara yang boleh kita lakukan untuk pulihkan sindrom ini adalah  dengan melakukan sesuatu perubahan atau perkara lain selain dari menulis atau pekerjaan harian kita dan juga cara jadikan konsisten dengan penulisan. Antaranya adalah seperti senarai di bawah.





1. Ambil masa dengan keluar berjalan-jalan.
    
    Tinggalkan sebentar workstation kita, keluar dari rumah, pergi berjalan-jalan tenangkan minda, Dengan melihat suasana sesuatu tempat dan gelagat manusia kadangkala menenangkan diri kita. Dan juga boleh menjadi pencetus idea dan inspirasi dalam penulisan kita.





2. Ubah suasana bekerja.

    Kadangkala suasana bekerja di suatu tempat tu buat kita tak boleh berfikir dengan baik, Jadi kalau tiba-tiba kita rasa tak bermotivasi atau stuck . Ubah suasana bekerja, sedikit sebanyak membantu kita untuk hasilkan penulisan yang baik. Kemas atau ubah suasana workstation kita untuk dapatkan suasana baru atau tukar suasana dengan keluar dengan lakukannya di Coffee house seperti Starbuck seperti kebanyakkan penulis dan pelukis lakukan. Contoh ; J.K Rowling hasilkan proses buku Harry Potter di sebuah coffee house. 




3. Mulakan dengan rutin harian


    Mulakan rutin harian yang positif , Tidur awal,bangun awal pagi, nikmati udara pagi bersama minuman coffee yang boleh segarkan badan kita dan mulakan menulis dengan semangat baru setiap hari. Rutin harian yang konsisten boleh menjadi tabiat yang berterusan 



4. Mendengar Muzik


    Mendengar muzik boleh menenangkan kita tapi tengok jugak lah muzik apa yang kita pilih, kalau terlalu membingitkan memang takkan menenangkan bagi UA. Muzik instrumental,jazz atau classic paling sesuai kalau kita mahu tenangkan fikiran atau muzik dengan lirik yang membangkitkan semangat pada kita.




4. Membaca


    Ya,membaca juga boleh pulihkan kita dari sindrom writer's block.Samada bacaan ringan yang kita suka dan buku yang memberi inspirsi seperti buku motivasi,biografi ataupun buku inspirasi kejayaan.




5. Bermain


    Cari satu permainan yang menyeronokkan yang boleh buat kita relax sebentar. Samada permainan pasif seperti lego, puzzle ataupun keluar beriadah bermain badminton atau berlari.




6. Sediakan senarai idea

   Sediakan senarai idea atau tajuk penulisan dalam bentuk point di phone atau nota kecil apabila terlintas di fikiran agar ia idak hilang begitu sahaja.




7. Baca quote yang memberi inspirasi


   baca beberapa quotes yang memberi inspirasi pada diri untuk kita bermula semula dengan penulisan. Satu hari satu quotes untuk diri sendiri pun bagus kalau ia membantu kita ke hadapan dan terus menulis setiap hari
   




8. Hobi

   Cari atau teruskan dengan hobi lain yang kita suka dan ingin lakukan agar kita tidak terlalu tertekan dengan hanya fokus pada satu perkara sahaja.




9. Menonton filem


  Menonton filem ini antara salah satu perkara yang UA suka lakukan bila stuck dalam penulisan atau  tiada idea. Menonton filem tentang true story tentang kepayahan dan  kejayaan seseorang mahupun tentang perjalanan hidup sangat bagi inspirasi dan semangat  pada UA untuk terus kehadapan walaupun apapun rintangan perlu dihadapi.



  Sebenarnya notes ini untuk rujukan UA yang kadangkala hilang arah seketika dan hadapi Writer's block. tapi dengan perkongsian di sini kita boleh sama-sama perbaiki diri. Insyallah. Moga bermanfaat untuk semua.


    





    



    

    



Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib