Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Thursday, 22 September 2016

Main Jigsaw puzzles secara online lebih mudah dan seronok!

Ummul Azkee

JSPuzzles | jigsaw puzzles online


    Siapa suka main Jigsaw puzzle ? UA suka main jigsaw puzzle. Dulu masa zaman muda remaja selalu main dengan umi di rumah. Apabila dah mula buat memang tak sabar nak siapkan.Duduk la siapakan seharian menyiapkannya. Ada lah satu masa itu tengah popular jigsaw puzzle ni sampaikan berkotak-kotak kami buat, lepas itu frame.

    Hobi main jigsaw puzzle tanpa UA sedar, sekarang ini menurun pada anak-anak. Antara Afrina dan Adriana, Adriana lebih berminat pada permainan ini berbanding Afrina yang lebih suka melukis. Boleh dikatakan ada lebih daripada 10 jigsaw puzzle di rumah ini. Dari yang beli sendiri hingga lah orang bagi. Umi,atuk afrina dan adriana dan makcik-makcik bila tahu adriana suka jigsaw puzzle, lagilah mereka ini rajin belikan.

   Memang bagus main jigsaw puzzle ini, ia menguji minda dan mengajar erti kesabaran tapi turut menguji kesabaran ibu ni jugalah sebab ada isu dengan penyimpanan puzzles yang banyak-banyak tu. Selalu bersepah merata. haha.

  Baru-baru ini UA diperkenalkan dengan Jigsaw puzzles secara online, jspuzzles.com. Dan semestinya UA suka, bolehlah selesaikan permasalahan penyimpanan puzzles yang memang kadang-kadang bikin UA stress tanpa menyekat minat Adriana untuk bermain jigsaw puzzles. Selain itu boleh juga ajar mereka tentang basic pengunaan komputer yang sememangnya penting untuk anak-anak zaman kini. Afrina yang darjah 1 itu pun sudah didedahkan dengan ilmu asas komputer.




     Di laman web Jspuzzles ini ada pelbagai imej menarik yang boleh kita pilih sebelum main, ada gambar binatang,pemandangan,bangunan,lukisan dan macam-macam lagi. Jspuzzles ini bukan hanya sesuai untuk kanak-kanak sahaja tapi juga semua peringkat umur.


     kita boleh pilih bilangan puzzles yang kita mahukan mengikut tahap umur yang sesuai seperti di bawah ini. 9Pieces sesuai lah untuk kanak-kanak, Dan pada yang sukakan cabaran boleh lah cuba buat yang 225Pieces tu. huhu..


 
       Seronok Adriana main jigsaw puzzles melalui laptop. kusyuk dan fokus dia main, sama macam selalu. Siap lentik-lentik jari,ibu tak ada mouse sebenarnya.hihi





 Dan inilah hasilnya jigsaw puzzles yang adriana buat, dia siap ada tulis berapa lama masa kita ambil untuk selesaikan puzzles dan dalam raking keberapa bersaing dengan pemain puzzles yang lain.




     Selain gambar yang sedia ada kita juga boleh upload gambar kita sendiri, macam potret keluarga, lukisan dan rekaan kita, boleh set untuk private atau untuk publik terpulang pada kita. UA ada upload gambar lukisan digital UA di sini dan simpan sebagai album.tak ada lah risau kalau tiba-tiba file hilang.








     Jadi pada siapa yang nak hilangkan stress atau mahu merehatkan diri dari kerja yang sedia ada, bolehlah ke laman web jspuzzles.com. Kita lawan selesaikan jigsaw puzzles, mesti seronok kan.hehe..


Wednesday, 21 September 2016

Memori merdeka 2016

Ummul Azkee

Memori merdeka 2106

  Lamanya UA tak berceloteh di sini. apabila mood melukis datang dia semacam tak nak berhenti.
 Yup,dari bulan lepas UA sibuk melukis lately, semangat betul melakar. Kalau yang ikuti ig UA mesti tahu kan. Ditambah pula dengan cuti sekolah baru baru ini, maka makin sibuklah UA. Sebenarnya UA tak berapa sihat, sepanjang cuti sekolah UA sakit, nasib baiklah balik rumah umi, memang tak buat apa. tidur pun tak lena dibuatnya.




  Kali ini saja nak bercerita tentang sambutan UA dan keluarga semasa hari kemerdekaan negara yang ke 59 tahun ini. Tahun ini kami sambut di dataran merdeka, Kuala Lumpur . Semangat kan?Sebenarnya dari tahun lepas suami ajak, tapi tahun lepas kami tak pergi pun..(suami UA memang patriotik orangya,huhu) jadi untuk tidak menghampakan lagi permintaan dia, UA pun setuju lah pergi tahun ini. Buat pengetahuan semua ini pertama kali UA sambut di Kuala Lumpur.






 Seawal 5 pagi kami semua bangun dan bersiap, dan pukul 6.30 kami sudah bertolak ke KL.Awal kan? Itulah dia bersemangatnya kami lebih-lebih lagi Afrina dan Adriana sebab pertama kali, senang sahaja kejutkan mereka berdua ni di awal pagi,Lebih senang dari kejut bangun untuk ke sekolah haha.

  Mesti ramai pelik kenapa awal sangat kan. Memang awal sebab nak cari tempat yang strategi dan sambutan kan bermula seawal pukul lapan. dan kebanyakan jalan di Kuala Lumpur akan ditutup. Maka untuk mengelakkan kami menapak jauh, suami la cadangkan pergi awal, Tak kelam kabut,tak bersesak cari tempat. Itulah serba sedikit panduan sekiranya ada yang bercadang untuk sambut merdeka di Kuala Lumpur tahun hadapan. hihi.






   Sebenarnya suasana di sana lebih meriah dan lebih puas hati dapat lihat secara live. Masing-masing teruja dengan perbarisan yang berbeza. Kalau Adriana dia lagi seronok dapat lihat karakter kartun kegemaran di Didi & Friends di perbarisan.Boboiboi, Yaya.. Berlainan pula dengan Afrina yang teruja dapat lihat Lee Chong Wei. Hihi Teruja betul dia, sebab selalu kan tonton di tv sahaja.











      UA seronok lihat suasana di sana yang meriah dan anak-anak yang teruja untuk melihat acara perbarisan. Jujurnya UA lagi teruja mahu capture gambar tapi suasana yang riuh berubah menjadi tenang apabila acara bermula dengan nyanyian lagu negaraku. Meremang UA masa itu,semangat Patriotik tak semena-semena berkobar dalam diri apabila berada di sana. Sungguh kita bertuah dengan kemerdekaan dan kemajuan negara kita. Moga negara kita terus maju dan aman sentiasa.

#SELAMATHARI KEMERDEKAANKE59 #MALAYSIATANAHAIRKU #MALAYSIABOLEH!




Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib