Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Tuesday, 18 October 2016

Bereksperimen dengan watercolours

Ummul Azkee

Bereksperimen menggunakan watercolours

   Hai semua, UA nak berkongsi rasa ni.Sebenarnya kan UA rindu nak bereksperimen dengan warna menggunakan watercolours. Life without colours actually so boring..hehe. Sebelum Inktober bermula, UA adalah beranikan diri bereksperimen dan hasilkan lukisan menggunakan watercolours, rasa dah jatuh hati dengan medium ini.

   Buat pengetahuan semua, UA sebenarnya tak berapa mahir gunakan medium ini sebab dulu masa study UA dapat subjek pastel (nanti UA share teknik pastel) sebab dia bahagikan dua kumpulan dan tak boleh pilih, So terlepas lah merebut ilmu tentang watercolours dengan lecturer.

   Memandangkan rasa tak puas hati tengok watercolours artworks, artists lain di Instagram, UA pun ambil inisiatif untuk cari ilmu dan belajar sendiri dengan membeli buku tentang watercolours atau dalam bahasa melayu di sebut cat air. Buku AIR,KERTAS & WARNA,terbitan ITBM. Lama dah beli buku ini dan hadamkan semua ilmu dan tips watercolours ini tapi baru beberapa bulan lepas UA berani bereksperimen.
   


      Sebenarnya watercolours adalah medium paling sesuai kalau kita nak belajar tentang campuran warna dan sesuai sangat untuk aktiviti anak-anak. Bahan penting yang  diperlukan untuk medium ini adalah watercolours, air,berus dan kertas lukisan. Watercolours ni juga mudah di cuci, tidak seperti cat minyak atau arkilik yang mana sifatnya lebih likat.

POKEMON DAN WATERCOLOURS



        Lukisan pertama UA lukis dan warna menggunakan watercolours adalah pikachu. haha..waktu ini tengah kecoh dengan Pokemon go. UA pun lukislah pikachu dan warnakan. Mewarna pikachu ini menggunakan watercolour tak berapa rumit sebab dia flat colour sahaja. UA ada buat video di instagram dan juga Youtube. First time  UA buat video, tak berapa bagus pun,pendek je videonya dan   sampai dua kali buat hehe. Saja mencuba..





TEKNIK MENGGUNAKAN WATERCOLOURS

       Banyak teknik kita boleh praktikkan menggunakan watercolours, lebih-lebih lagi untuk anak-anak sebab tak terlalu rumit dan tak terlalu messy. UA tahu pun melalui pembacaan buku di atas dan juga buku-buku kraf yang UA temui di perpustakaan. Dan salah satu teknik pertama yang UA pernah bersama dengan Adriana adalah artwork di bawah.

       Teknik ini macam Magic la kiranya kalau lakukan bersama kanak-kanak. hehe.. Cuma ada medium tambahan diperlukan iaitu wax crayon. Caranya lukis corak atau tulis font seperti gambar di bawah menggunakan wax crayon, kemudian warnakan menggunakan watercolours. Senangkan? 



  SUMBER INSPIRASI

    Tahu tak siapa sumber inspirasi UA untuk beranikan diri dan bereksperimen dengan watercolours? Adriana. sebab dia tak pernah pun rasa takut ataupun kecewa apabila melukis dan mewarna. Tenang je dia. No tension. Itu lah jadi inspirasi UA. Afrina dulu masa kecil pun begitu, cuma makin besar dia jadi mahukan sesuatu yang perfect dan mudah kecewa dengan hasil lukisan dia, Macam UA. haha.. nak perfect sahaja!






     But UA realise that I can't be perfect but can be better . Jadi UA Seboleh mungkin elakkan stress, sabar dan keep moving. Beranikan diri mencuba dan bereksperimen. 




    Lastly, UA berjaya lah juga mencuba sebaik mungkin bereksperimen menggunakan watercolours, perlahan-lahan dan langkah demi langkah walaupun tak sehebat mana.
 Not perfect, but I finished it. Jadi pada yang ada minat tu jangan takut nak mencuba, its ok kalau pada mulanya tak berapa menjadi, tapi kalau kita terus cuba dan cuba mesti hasilnya pasti takkan mengecewakan. 

Ummul Azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

6 comments:

  1. wah..berbakatnya.suka gile! lawa kot :) kena banyak share pasal nih kt blog ok! hehe

    ReplyDelete
  2. agaknye kalau kite guna watercolors tu mesti comot giler lukisan nanti..hahahahah

    ReplyDelete
  3. Niceeee!!!! Boleh jadi rujukan dan motivasi untuk mereka yang berminat bab2 mewarna ni. Memang leka kan? jadi puas hati bila dah siap.

    ReplyDelete

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib