Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Sunday, 28 August 2016

Sketchbook | Figure drawing & Habit

Ummul Azkee

Sketchbook | Figure drawing



             Selamat malam.

   Rasanya sudah terlalu lama tak berkongsi apa-apa di sini. Bukan tak nak atau tak mahu tapi lately UA a bit busy with a new habit. Yup! New habit!

    Apabila terdengar perkataan habit selalu orang kaitkan dengan tabiat buruk kan? Tapi dalam dunia seni Habit itu perlu untuk memperbaiki skill melukis. Contohnya, figure drawing! To be Master in figure drawing sebenarnya memerlukan banyak latihan. Memerlukan seseorang pelukis itu lukis dan lukis lagi sehingga dia mahir dan tahu setiap bentuk tubuh, pose dan pergerakan badan manusia. Lebih elok praktis dan prakis melukis setiap hari.

   Kalau dulu waktu belajar setiap hari lecturer tetapkan 10 sketch dalam satu hari. Sekarang,kekangan masa dan tanggungjawab tak mengizinkan,satu sketch pun kena curi masa ya.


  UA sekarang mahu mulakan semula habit melukis terutamanya dalam figure drawing sebab UA memang lemah sangat-sangat dengan teknik melukis ini. Jadinya walaupun sesibuk mana dengan aktiviti harian, UA seboleh mungkin cuba untuk make time to draw/sketch atleast 1 drawing satu hari. Sebab rindukan zaman belajar pun ia. hehe..



  So, there is a little sketch to be share... Selamat menjamu mata!



Cubaan UA untuk jadikan melukis sebagai Habit!



  Mula-mula, UA starting dengan melukis gambar Adriana untuk ambil mood. Tengoklah bersepahnya dengan habuk pemadam.Banyak kali try and error sebab lama tak melukis, tangan pun jadi keras. Mata pun tak tajam untuk melihat setiap inci gambar.






  Selepas sudah layan melukis sampai tak ingat apa, UA cuba-cuba pula lukis figure tanpa melihat gambar pula. Ala-ala cuba bereksperimen gitu. Cuba cipta karakter cute lah konon. Layan jelah. Syok sendiri. hihi..






 Untuk pastikan UA bermotivasi untuk terus melukis, UA akan cari gambar dengan pose yang tak membosankan untuk dilukis. Contohnya gambar di bawah ini UA ambil dari majalah yang sedia ada di rumah.
    





    Gambar Lee Chong Wei ini pula UA ambil di page Facebook, rasa nak lukis gambar dia sebab masa itu tengah semangat membara tengok Malaysia bermain di Olimpik. Terutamanya sukan Badminton. Ya,UA suka sukan itu. huhu..






    Dan yang terbaru pose model iklan, UA ambil dari paper, baru sahaja lukis malam semalam semasa tengah layan tv. sambil-sambil itu lukis.




   Itu sahaja perkongsian kali ini. Yang pentingnya UA kena keep on drawing and drawing. never stop to improve my drawing skills.

    Jadi setelah melihat proses dari permulaan, rasa-rasa ada improvement tak? cuba komen sikit..





Ummul Azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

10 comments:

  1. pandainya akak melukis! dulu sy ada cuba lukis watak anime. itu pun follow dari gambar dari google. seronok jugak bila tengok hasil kerja sendiri :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq.kalau minat teruskan melukis ok..good luck

      Delete
  2. Habit to build up skills. Fuhhh, pandai akk lukiss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.btul tu. Tq sudi lawat blog akk

      Delete
    2. Yup.btul tu. Tq sudi lawat blog akk

      Delete
  3. Eh...sure la improve. Dari yang statik now 'manusia' tuh dah ade yg bergerak. Pinjam jari jemari tuh sat nak melukis. :)

    ReplyDelete
  4. Rajin UA... mummy ni memang takde masa nak melukis.Sibuk je manjang..

    ReplyDelete
  5. Mummy ni lukis figure manusia fail sikit... tapi kawan2 pelukis mummy cakap kena lukis selalu confirm jadi..hehehe Kagum ngan UA..Cantekk lukisan

    ReplyDelete
  6. Lukis banyak2 tau.. nanti boleh buat personel exhibition..tak pun join art geng. Dorang ada handle pameran Berkala kat opis mummy aritu..

    ReplyDelete
  7. Wah...cantiknyaaa..pandai ummul melukis

    ReplyDelete

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib