Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Tuesday, 19 January 2016

ILMU PENULISAN DAN SKILL MELUKIS | tiada alasan lagi!

Ummul Azkee

ILMU PENULISAN DAN SKIL MELUKIS

PENULISAN BUKU KANAK-KANAK

   Selamat petang semua, moga ceria-ceria selalu walaupun apapun cabaran yang kita lalui. Tabah kan hati ya kalau mahu berjaya.  Tahu tak selain fokus pada keluarga, UA ada perancangan besar tahun ini. Fokus lain adalah untuk mencabar kemampuan diri dengan menyertai pertandingan ilustrasi kanak-kanak di peringkat Antarabangsa.Insyallah!

   Apabila bercerita tentang buku kanak-kanak, mungkin ramai yang beranggapan mudah untuk menghasilkan penulisan dan ilustrasi buku kanak-kanak ini.Tanggapan  pertama UA waktu mula-mula ingin menceburi penulisan dan ilustrasi ini juga begitu. Namun begitu setelah menyertai bengkel dan berpeluang merasai pengalaman dalam penghasilan buku kanak-kanak ( anjuran Karangkraf, bidang ini sememangnya sangat mencabar dan memerlukan minat yang mendalam.

  Mengikut kata Sifu yang pengalaman dalam bidang ini, iaitu Pak Yusof Gajah, Di luar negara,
bidang penulisan dan ilustrasi kanak-kanak merupakan antara silibus yang ada ditawarkan di Universiti dan kolej. Jadi, dari situ UA ketahui yang dengan hanya menyertai bengkel selama 2hari tidak memadai untuk pelajari ilmu penulisan dan lustrasi buku kanak-kanak.

  Masih banyak lagi yang UA perlu pelajari tentang ilmu penulisan dan ilustrasi kanak-kanak. Selain membaca dan melihat ilustrasi buku kanak-kanak yang terdapat di pasaran, rasanya salah satu inisiatif lain yang perlu UA lakukan adalah melalui pembacaan dan mengasah skil melukis agar jadi lebih baik lagi.

  Walaupun bajet untuk memiliki buku-buku ilmiah tentang penulisan dan ilustrasi buku kanak-kanak
tidak begitu ada,  tetapi alhamduliah Allah Swt telah permudahkan perancangan UA dengan menemukan buku-buku tentang ilmu penulisan dan ilustrasi kanak-kanak di perpustakaan awam berdekatan dengan rumah.

  Kini tiada alasan lagi untuk UA ngomelkan untuk menambah ilmu dan memperbaiki skill melukis UA. Insyallah, UA akan usaha sehabis baik dan takkan putus asa. Doakan UA ya! Sesiapa yang berminat untuk menulis buku kanak-kanak boleh lah ikuti cara UA, kita cari ilmu sama-sama dengan meluangkan masa di perpustakaan dan lebih baik lagi kita pinjam setiap bulan! Memang seronok pada UA.

  Hujung minggu lalu UA terjumpa buku yang berkaitan dengan ilmu penulisan dan ilustrasi kanak-kanak.Apalagi terus pinjam!Rasa seronok dan teruja mahu mulakan apa yang dirancang. Nak tahu buku apa yang UA pinjam bolehlah lihat di bawah.












WHERE THE WILD THING ARE karya maurice sendak
,antara buku yang digemari kanak-kanak dan telah memenangi Anugerah.

Ummul Azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

1 comments:

  1. Teringat dulu masa kecik2, my mom used to be script writer untuk drama bersiaran di radio. Tapi, tak menurun pula bakat tu kat anak die yang sorang ni. Heheh...mesti sebab minat juga kan ? Thank you sebab sharing buku-buku di atas. Nampak menarik sangat...Good Luck UA!

    ReplyDelete

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib