Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Sunday, 24 January 2016

DIY | tutorial bunga ros felt

Ummul Azkee


DIY | TUTORIAL BUNGA ROS FELT


PROJEK DIY

      Selamat petang dan selamat bercuti semua, Buat pengetahuan semua, tahun ini UA dapat idea untuk kongsikan projek kraf UA di blog ini. Ramai orang kata "Sharing is Caring"kan? Ada pula yang kata ilmu itu jika kita kongsikan, dan bagi kebaikan pada orang insyallah akan dipermudahkan rezeki kita.

    
      Jadi, untuk projek DIY pertama UA tahun ini di sini adalah tutorial bunga ros felt. Pada yang sukakan kraf bolehlah cuba buat selepas ini. Bunga felt ini boleh dijadikan bunga untuk hiasan rumah, hiasan pada hantaran, bunga telur mahu pun bunga tangan (hand bouquet) untuk perkahwinan seperti yang UA kongsikan pada entri yang lepas. Kos, bahan dan cara membuat bunga felt ini mudah saja. Untuk mengetahui bahan yang diperlukan dan cara nya boleh lah baca dan lihat gambar di bawah ya.





TUTORIAL BUNGA ROS FELT



  BAHAN YANG DIPERLUKAN  :




  Kain Felt (jenis keras)yang ada dijual di kedai menjual barang hantaran 

  Mutiara tiruan 

  Dawai (yang agak keras) cth: warna silver dan gold

  Gam UHU

  Gunting

  Cutter

  kertas keras



CARA-CARA



1. Lukiskan bentuk bunga seperti gambar di bawah di atas kertas keras, kemudian gunting mengikut bentuk bunga tersebut. Jika mahukan bunga pelbagai saiz, boleh lukiskan tiga bentuk bunga yang berlainan saiznya seperti gambar di bawah.


  




  2. Setelah siap bentuk bunga yang dimahukan, pinkan bentuk bunga pada kain felt seperti gambar       dibawah ini dan guntingkan seberapa banyak yang anda mahukan.






 3. Selepas siap menggunting bentuk bunga itu, guntingkan lagi bentuk bunga itu dalam pusingan bulatan seperti gambar di bawah.








4. Setelah siap, fokuskan pula pada batang bunga ros. Masukkan dawai pada lubang mutiara tiruan dan lilitkan dawai seperti bawah. Panjang dawai bergantung pada panjang sesebuah hiasan itu dimahukan.






5. Setelah itu letakkan gam sekeliling mutiara di bahagian bawah yang berdekatan batang bunga tadi.







6. Siap saja letakkan gam, terus lekatkan hujung luar kain felt yang digunting secara bulatan tadi dan
lilitkan sehingga hujung kain felt itu. Pastikan lilitan kemas dan ketat supaya ros terbentuk cantik.






7. Setelah siap melilit kain felt tersebut dan berpuas hati dengan bentuk bunga ros,terbalikkan bunga felt itu dan letakkan gam sekali lagi di bahagian bawah lilitan tadi dan tampalkan hujung lilitan felt tersebut dan tekan agar ia melekat dan kemas.





8. Siap sudah sekuntum bunga ros felt. Mudah kan?




   Sekiranya ada yang tak faham dengan tutorial bunga felt yang UA kongsikan bolehlah komen di bawah ya.. Sebolehnya UA akan tolong. Maklumlah ini pertama kali kongsikan tutorial..Kesulitan amat dikesali... :) Kalau mahu buat tempahan dari UA pun boleh juga. Email UA ok!  ;)

Ummul Azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

5 comments:

  1. cantik sis... kreatif sngt... :)

    ReplyDelete
  2. Rajin sangat...sure puas hatikan dpt buat sendrik?yer..di sini saya ada satu soalan untuk ditany..hehehe...masa nak lilitkan bunga ros tu guna satu saiz bunga jer eh?

    ReplyDelete
  3. lahaiii rajinnya... comeylak tu...

    ReplyDelete

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib