Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Friday, 6 November 2015

Festival sastera kanak-kanak 2015 | tahun depan mesti pergi lagi!

Ummul Azkee

FESTIVAL KANAK-KANAK 2015

PENGALAMAN KE FESTIVAL SASTERA KANAK-KANAK 2015


  Ok,seperti yang dijanjikan kali ini UA mahu bercerita tentang pengalaman UA sekeluarga ke Festival Sastera kanak-kanak 2015. Seronok pergi sini, macam-macam aktiviti untuk kanak-kanak ada, dah tentunya yang paling seronok ke sini anak-anak lah, tapi UA pun seronok juga. Hehehe..
Tengok sahaja gambar Afrina di bawah ini sudah tahu seronoknya dia ke sini.hihi..



    Pukul 10 pagi kami sudah berada di sana kerana UA daftarkan anak-anak untuk bengkel mewarna bersama Abg Uneh, Raja Pensel Warna Malaysia. Dalam bengkel ini Abang Uneh ajar dan bagi tips mewarna menggunakan pensel warna dengan cara yang betul. Bengkel ini diadakan secara percuma,
semua peralatan melukis dan mewarna disediakan dan yang seronoknya sesiapa pun boleh sertai, tak mengira usia. Mak,ayah,kakak abang semua boleh sertai.Seronok kan? Jadi masa ini memang ada  pakcik dan makcik yang sertai untuk tambah ilmu mewarna menggunakan pensel warna. UA sekadar lihat dan dengar sambil itu serap ilmu sebab kena anak berdua ini perlukan bantuan ibu dia ini.hehe...













Dan inilah hasilnya hehehe...


    Selepas selesai bengkel kami ke Ruangan Nami Island. Tahu kan Nami Island? Ala lokasi yang dalam cerita korea Winter Sonata tu. Hihihi.. Mesti semua pelikkan apa kena mengena Nami Island dengan sastera kanak-kanak. Ada kaitan nya, kerana setiap tahun di Nami Island pun ada menganjurkan Festival buku dan setiap dua tahun sekali mereka ada menganjurkan pertandingan ilustrasi buku kanak-kanak iaitu Nami Concours.Nanti UA cerita lebih lanjut tentang pertandingan ini di entri akan datang beserta ilustrasi yang pernah memenangi pertandingan ini.Buat pengetahuan semua,Pelukis Naif Malaysia, Yusof gajah juga pernah memenangi pertandingan ini.Jadi mari cuci mata gambar Afrina di ruangan Nami Island,cantik dan kreatif ruangan ini,anak-anak pun teruja apabila ke sini..UA pun sama.hihihi..Gambar di bawah ini adalah menara buku,juga bangku dari majalah terpakai.Kreatif kan..







    Punyalah seronok Adriana baca buku sampaikan begini.macam rumah sendiri dia buat.hihihi..
Ada wishing tree juga, bab ini seronok lah Afrina menulis.. apa sahaja yang dia suka ditulisnya pada daun maple yang diperbuat dari kertas kemudian tampal pada dahan.hehe..dan juga orang salji atau snowman.








    Selain dari itu Projek100buku pun ada di sini.yang menampilkan mini zoo...Ini pun kanak-kanak suka kan..Anak-anak UA pun suka juga tengok arnab,kucing,burung,hamster,ular dan banyak lagi.










  Terlalu banyak aktiviti dan perkara menarik di sini untuk anak-anak,memang tak rugi ke sini.ada pameran tokoh sastera kanak-kanak malaysia,permainan tradisional seperti congkak,jualan buku-buku dengan potongan harga yang menarik dan maskot kartun Chichi dan ChaCha. Seronok tak terkata Afrina dan Adriana hari itu..Insyallah tahun depan mesti mahu ke sini lagi!!




Ummul Azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

3 comments:

  1. cantik sangat pokok yg dia warna tu. Bestnya dapat pergi..

    Btw, UA. Saya ada buat giveaway kat blog and ada tag and talk about UA in a sample entry. hope UA dapat join and support

    ReplyDelete
  2. menariknya ... banyak aktiviti lak tu. rasa rugi lak tak pergi bawa anak-anak (sebenarnya tak tahu :p)

    ReplyDelete
  3. Bestnya. Tak tahu pulak ada festival ni. Bila berlangsung?

    ReplyDelete

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib