Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Thursday, 3 September 2015

Tips bekerja dari rumah tanpa stress buat kaum ibu

Ummul Azkee


TIP BEKERJA DARI RUMAH BUAT KAUM IBU

google image



    Pada hari ini,semakin ramai kaum ibu yang memilih untuk bekerja dari rumah.Dengan pelbagai kemudahan seperti internet dan perkhidmatan pos yang memudahkan menjadikan perniagaan online begitu mendapat sambutan.
   Ramai orang fikir bekerja dari rumah ini mudah,sambil berniaga boleh mengasuh anak tapi tanpa pengurusan masa yang betul,bekerja dari rumah mungkin lebih mencabar dari bekerja di luar.Dengan kerja rumah seperti memasak,membasuh baju,menyidai,melipat, kemas rumah,menguruskan anak-anak.Memang tak menang tangan si ibu  nak buat semua dan tak mudah seperti yang disangkakan.
sebenarnya.
   Ditambahkan lagi dengan anak-anak yang meragam,mahukan perhatian dan yang paling menguji kesabaran apabila rumah macam tongkang pecah dengan main anak-anak.huhuhu..Dengan suasana macam itu,boleh menjadikan ibu-ibu stress.Nak bekerja pun rasa tak tenang.betul tak kaum ibu?hehehe..
   Jadi UA nak kongsikan tip bekerja dari rumah buat ibu-ibu yang mempunyai anak-anak agar tidak stress menguruskan perniagaan,anak-anak dan juga kerja rumah sekaligus.

- siapkan semua kerja rumah sebelum anak bangun
-Tetapkan jadual makanan/menu harian untuk dimakan setiap minggu.
-Tetapkan jadual makan yang sama setiap hari
-Sediakan jadual aktiviti untuk anak-anak setiap minggu.pastikan aktiviti setiap hari berbeza untuk mengelakkan anak cepat bosan.Aktiviti yang berbeza setiap hari boleh membuatkan anak leka dengan permainannya.

   contoh :ISNIN - melukis

                SELASA - Membaca/belajar tentang huruf/nombor

                RABU - permainan Lego

                KHAMIS -  permainan Masak-masak

                JUMAAT -jissaw puzzle

                SABTU  - Play dough

                AHAD   -  seni kraf.

-simpan permainan atau agihkan permainan dalam kotak yang  berbeza dan keluarkan mrngikut hari    yang ditentukan.
-tanyakan anak-anak aktivit yang mereka mahukan.
-keluarkan 1kotak untuk satu hari.
-displinkan anak -anak untuk simpan kembali setelah selesai main.

kalau ada cadangan lain boleh juga tambah di ruangan komen.Moga bermanfaat untuk kaum ibu yang bekerja dari rumah...

           


Ummul Azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

12 comments:

  1. ermm...tak tahu lahh nak tambah ape kak ummul sbb kite bujang lagi..ekekekke :P

    ReplyDelete
  2. bagus jugak idea buat jadual tu.. kalau tak nya asik semua benda pun keluar dari kotak hihi

    Aishah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...semua keluar smpai penuh satu rumahhh

      Delete
  3. yess.. kena ada jadual.. kalau tidak semua kelautt.. hihihi..

    Kesan pengambilan set untuk hamil

    ReplyDelete
  4. tak penah cuba lagi pelbagaikan mainan2 anak2 ikut hari. boleh cuba ni. sebab dorang suka kacau saya once bukak laptop/nak buat kerja. hehe

    ReplyDelete
  5. Huhu..nk buat keja ontime..kdg2 tergendala jugak..dgn anak2 kecik..jadual WAHM pun ke laut dah.. kalo jadual waktu kt skolah boleh lah follow...heheheee..

    Tapi xpenah terpikir part mainan ni...thx sharing..boleh pratikkan

    ReplyDelete
  6. good tips apapun kena ada displin diri yang kuat untuk melaksanakannya :)

    ReplyDelete

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib