Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Thursday, 3 September 2015

Doodle Nama | doodle pertamaku

Ummul Azkee


DOODLE NAMA


            Gambar di bawah ini doodle pertama UA.ringkas sahaja.doodle nama UA dulu sebab belum mahir lagi dan perlu diperbaiki lagi.Tangan pun keras dah.huhuhu.Lepas ini nak doodle nama suami,anak-anak,adik-adik..sekeluarga lah.huhuhu..bila dah makin ok doodle boleh doodle nama followers blog ni pula.



APA ITU DOODLE


            Doodle dalam bahasa melayu bermaksud conteng.Contengan yang dilakukan secara spontan.UA ada cari makna doodle di wikipedia..ini definisi sebenar Doodle..


google image
        Asalnya doodle adalah seperti gambar di atas ini..lakaran yang spontan dan garisan yang halus.Kini doodle yang popular yang seperti kita lihat amat berbeza kan.Doodle kini seperti ada pengaruh grafiti.Garisan yang dilukisan tebal dan lebih tertumpu pada pelbagai corak/pattern yang ringkas dan seperti kartun.

google image

google image


PERBEZAAN DOODLE DENGAN SKETCH

            Doodle pada pandangan UA sangat berbeza dari lakaran (sketching).Dulu waktu belajar seni,kami pelajar Seni Halus(Fine art) perlu buat banyak sketch,setiap hari kena sketching untuk cari idea reka letak satu-satu hasil seni dan juga pastikan skill melukis bertambah baik dari hari ke hari.
 .Doodle dan sketch berbeza sangat bagi UA.Dari segi apa yang berbeza?Kalau nak tahu apa beza sketch dan doodle adalah dari segi garisan sangat berbeza.contoh sketch dan doodle.Nak tengok perbezaan antara Doodle dengan sketch,cuba lihat kedua-dua gambar di bawah.

DOODLE
google image




SKETCH






Ummul Azkee / Author & Editor

"A self motivated women with hundreds of challenge. Its all about how to get strength to face the challenge of life and to make dream come true. Arts is the way I motivate myself to be a strong women, remind me to stay positive in all challenge that will come in my life.Learning about realities of life that might comes and never give up."

16 comments:

  1. suka sketching jarang doddling

    ReplyDelete
  2. doodle kartun juga lebih terpengaruh dengan gaya chibi atau figure yang dikiutkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh gaya chibi eh..tq tambah info psl doodle

      Delete
  3. doodle ni selalu orang buat waktu tengah dengar lecture dan sebagainya.. bila tangan tak boleh duduk diam

    Aishah

    ReplyDelete
  4. anak kak ana rajinlah buat doodle ini ummul :)

    ReplyDelete
  5. mummy selalu buat doodle ni dalam meeting.. penat dengaq bos berletiaq...kikiki :P

    ReplyDelete
  6. Cantekk 1st doodle UA.. mummy punya ntah mana2 letak..kikiki :P

    ReplyDelete

THANKS FOR THE LOVELY COMMENT. SO APPRICIATE IT..

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib